CD Sure Thing: Duo Kikoski/Kozlov a ich majstrovká súhra

CD Sure Thing: Duo Kikoski/Kozlov a ich majstrovká súhra
Dávid Oláh

Vo februári 2021 vydal legendárny americký klavirista David Kikoski nový počin. Ide o album, ktorý nahral v komornom zoskupení dua. Jeho spoluhráčom je rovnako geniálny kontrabasista Boris Kozlov. Títo dvaja hudobníci patria k súčasným svetovým špičkám post-bopového štýlu. Vzájomne spolupracujú už vyše dvadsať rokov. Ako znie ich album "Sure Thing"?

 

Fanúšikovi moderného mainstreamu týchto dvoch hudobníkov netreba nijako zvlášť predstavovať. Ide o súčasných umelcov, ktorí spolupracovali s legendami ako napríklad Roy Haynes, Michael Brecker, Alex Sipiagin a mnohí ďalší. 

 

Novinka "Sure Thing" vydaná pod hlavičkou HighNote Records je album zložený z prevažne z autorských kompozícií Davea Kikoskiho. Výnimku tvoria 3 jazzové štandardy. Celkovo sa tu nachádza 8 skladieb.

 

Úvodná "B Flat Tune" má lyrický a melodický charakter, ktorý nepostráda ani kvartové harmónie. Skladba koncepčne pripomína mnohé žánre, ktoré sa jej darí spájať do logického celku. Ide o nádherný úvod, ktorý určite zaujme poslucháča k ďalšiemu počúvaniu. Následná "E" jasnejšie pripomína moderný mainstreamový jazzový koncept. Samotná melódia vychádza zo štýlu McCoya Tynera a Chicka Coreu. Kikoski podobným spôsobom pristupuje aj k svojmu sólu, ktoré je vynikajúco podporené Kozlovovým sprievodom. Dou si spolu fantasticky rozumie, reaguje jeden na druhého a vzájomne sa dopĺňa. Kozlov má obrovský kontrabasový zvuk, čo poslucháč zaregistruje hlavne pri jeho improvizácii. 

 

Kikoski je nesmierne zaujímavým skladateľom. V jeho hudbe sú badateľné rôzne vplyvy a prístupy. V krátkej tretej téme s názvom Fugue from "The Endless Enigma" prechádza Kikoski k pokojnejšej interpretácii zloženej prevažne z kontrapunktu. Kozlov tu má časť, kde hrá aj so sláčikom, čo obohatilo komorný zvuk tohto dua. Album pokračuje skladbou "Strenght For Change", ktorá nadväzuje na predchádzajúcu tému. Kikoski nadväzuje jemným sólovým introm plným farieb a harmonických zmien. Jeho dynamické cítenie a špecifický "touch" krásne súzvučí s plným zvukom Kozlovovho kontrabasového sprievodu. Baladická téma je plná najrôznejších emócií. Improvizácie vychádzajú z gospelového žiaľu - blues, motivickej práce a rozvádzania jednoduchých motívov v dlhšie frázy. Kikoski odhaľuje aj svoj bopový arzenál, melodicko-harmonické bohatstvo Billa Evansa a Keitha Jarretta. Kozlov zapadol do konceptu a sólo stavia na spevných melodických linkách v štýle Scotta LaFara a Garyho Peacocka.

 

 

Ako piata v poradí znie Coreova skladba "Quartet #1" z albumu "Three Quartets". Groovujúca modálna téma založená na vampe alterovaného akordu je odvážnym výberom pre zostavu komoronej zostavy dua. Téma si totiž vyžaduje zvukovú podporu kvarteta. Kikoski s Kozlovom však nesklamali, ich interpretácia poslucháča nenudí. Ide o krásnu poctu Chickovi Coreovi, na ktorú by bol zosnulý majster hrdý.

 

Jazzový štandard "Satellite" Johna Coltranea založený na pôvodnej "High How The Moon" nezostal absolútne neupravený. Kikoski pridal pár taktov navyše, čím mierne pozmenil hardbopovú tému zloženú z Coltrane Changes. Sólisticky obaja protagonisti ukázali, že Coltraneove postupy majú bezchybne zvládnuté. Ich spoločné muzicírovanie je radostné, hravé a nesmierne kvalitné.

 

Titulný štandard Jeromeho Kerna s názvom "Sure Thing" má moderný aranžmán, ktorý zaujme nielen hudobníka, ale aj skuseného aranžéra a skladateľa. Moderný prístup k harmonickým postupom, vedeniu hlasov, coltrane changes, polyfónia a striedanie hráčov v rolách lídra. Toto všetko sa deje v tejto skladbe. V momente, kedy môže mať poslucháť pocit "prearanžovanosti", nastupuje Kikoski na skvelé, expresívne sólo, ktorému však ako vždy nechýba kontrola a nadhľad nad vecou.

 

Záverečná téma "Winnie´s Garden" vychádza z vplyvu Thelonia Monka a Buda Powella. V sólach počujeme takmer celú históriu jazzu o jeho začiatkov (swing, blue, dixieland, cez bebop, hardbop, west coast, až po Coltranea a post-coltranovskú školu, do ktorej Kozlov s Kikoskim patria.

 

CD "Sure Thing" nie je prelomovým albumom, ktorý by rozširoval možnosti, alebo nastavoval nové trendy hry. Ide o poctivý mainstreamový jazz interpretovaný dvom fantastickými hráčmi, skladateľmi a hudobníkmi.  

 

 

Dávid Oláh

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...