Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza

Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Peter Motyčka

Konečne poznáme laureátov jedenásteho ročníka prestížneho ocenenia ESPRIT. Najlepším slovenským jazzovým albumom roka 2022 je „Room#555“ zoskupenia Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band a Cenu verejnosti si odnieslo kvarteto klaviristu a skladateľa Františka Báleša za nahrávku „Básne Múzické“. Slávnostné udeľovanie ocenení 30. apríla 2023 v bratislavskom Divadle Astorka bolo súčasťou osláv Medzinárodného dňa jazzu.

 

O tom najlepšom albume spomedzi dvadsiatich štyroch nominovaných rozhodla medzinárodná odborná porota zložená z promotérov či umeleckých riaditeľov jazzových klubov a festivalov. Hudobný redaktor Johann Kneihs z rakúskeho rozhlasu ORF Ö1 odovzdal lídrovi orchestra Matúšovi Jakabčicovi bronzovú plastiku v tvare kontrabasu. Tá je dielom sochára a maliara Jakuba Bachoríka, od ktorého pochádza aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti ESPRIT. Tú si z rúk Ľuboša Mišúna zo spoločnosti Espirit s. r. o. odniesol líder zoskupenia František Báleš ansámbel za album „Básne Múzické“ (Hevhetia). Ten vo svojej ďakovnej reči vyzdvihol nielen celú kapelu a jej fanúšikov, ale aj vydavateľa Jána Sudzinu z Hevhetie, ktorý projektu zhudobňovania domácich klasikov od začiatku veril.

 

 

Federálne zoskupenie Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band vzniklo v roku 2004 a nahrávka „Room#555“ (JFJ / La Plata Production) je vôbec prvým štúdiovým projektom orchestra (predchádzala mu dvojica koncertných nahrávok z Viedne a z Prahy z rokov 2006 a 2009). Dvojalbum „Room#555“ ponúka ten najaktuálnejší pohľad na bigbandovú tradíciu: členité kompozície (predovšetkým z pera trojice Matúš Jakabčic, Ľuboš Šrámek, Erik Rothenstein) podávané v bohato rozkošatených aranžmánoch s prvoligovými sólistami, miestami dokonca vkusne okorenené elektronickými prízvukmi. Skutočne dlhoročný prierez činnosťou špičkového súboru, aký na domácej scéne zúfalo chýbal! A to všetko v excelentnom zvuku a nádhernom grafickom ošatení nádherných snových obrazov lídrových rodičov – Viery Žilinčanovej a Michala Jakabčica.

 

 

Ako hodnotili domáce albumy zahraniční porotcovia? Hudobný redaktor Johann Kneihs pri víťaznej nahrávke nešetril chválou: „Prekvapujúce množstvo kompozičných myšlienok, bohatstvo aranžérskych nápadov a majstrovská realizácia. Monumentálne dielo!“ Dvojalbum „Room#555“ zaujal aj ďalších porotcov. „Už roky som nepočul tak skvostný a inovatívny spôsob práce s jazzovým orchestrom,“ dodáva umelecký riaditeľ a koordinátor viacerých poľských festivalov Daniel Ryciak. Popri tom vyzdvihol aj album zoskupenia Františka Báleša: „Oceňujem samotnú myšlienku, spracovanie i zvuk. Celkovo mal slovenský jazz dobrý rok a nebolo naozaj ľahké rozhodnúť sa pre jedinú nahrávku.

 

 

Podobný názor zdieľal aj taliansky klavirista Stafano Pasquale: „Vlastne sa ani nedokážem rozhodnúť, keďže viacero projektov ma oslovilo nápadmi i spracovaním. David Kollar s Arvem Henriksenom predložili fascinujúcu zvukovú paletu s množstvom rozmanitých farieb a skláňam sa pred ich spôsobom prepájania a premiešavania akustických nástrojov s elektronikou. Jedinečný a podmanivý hudobný zážitok! Podobne ako v prípade albumu Lukáš Oravec Quartet with Moravian Philharmonic, kde šťavnatý a dynamicky bohatý orchestrálny background posúva kompozície do nových dimenzií.

 

 

V úvode podujatia privítal účastníkov sám Herbie Hancock: ambasádor International Jazz Day povzbudil prostredníctvom videovstupu všetkých hudobníkov a priaznivcov a zaprial im všetko najlepšie k ich (teda k nášmu) sviatku. Slávnostným ceremoniálom sprevádzal Robo Roth a jeho uvoľnený prejav nadobudol miestami parametre jazzovej improvizácie, keďže niekoľkokrát spontánne zareagoval na aktuálne dianie na scéne ale aj v hľadisku. Celý večer mal prirodzený „flow“ a odsýpal s ľahkosťou a Robo Roth, hoci dušou rocker, ako moderátor vynikajúco zapadol do jazzovej komunity. Dobrá voľba!

 

 

Súčasťou takmer dvojhodinového ceremoniálu boli približne dvadsaťminútové vystúpenia troch nominovaných zoskupení. Skladateľ a klavirista Valér Miko kládol na pódiu Astorky viac otázok ako odpovedí. Koncertná podoba aktuálneho projektu „Presence“ nebola natoľko komunikatívna, ako na albume. Možno to spôsobilo množstvom prelínajúcich sa zložiek náročnejších na vnímanie i orientáciu. O to viac prekvapil (dalo by sa doslova povedať opantal krásou a zvukom) projekt „Blue Journal“ speváčky a skladateľky Ester Wiesnerovej. Mnohých zaskočil špecifický inštrumentár známy z vynikajúceho albumu. Bez perkusionistu zneli krehké piesne inak, nadobudli amorfnejší charakter.

 

 

Krátky vymedzený čas na vystúpenie najviac uškodil víťaznému CZ-SK Big Bandu Matúša Jakabčica. Bola nesmierna škoda, že líder musel v priamom prenose osekávať jednotlivé ansámblové či sólistické bloky. Akoby uberal z plynu práve vo chvíli, keď sa ansámbel zahrial na „prevádzkovú teplotu“. Zaznela trojica Jakabčicových kompozícií (Fast 7, On a Bright Day a titulná Room#555), v ktorých sa k slovu dostali saxofonisti Ondřej Štveráček a Martin Uherek, trubkár Michal Cálik, bastrombonista Michal Motýľ, klavirista Ľuboš Šrámek ako aj samotný líder.

 

 

Hlavný organizátor cien ESPRIT, hudobník Boris Čellár, zhodnotil aktuálny ročník: „S cenami ESPRIT sme sa úspešne prehupli do druhej dekády podujatia, čo znamená, že na Slovensku máme stále dostatok tvorivých jazzmanov, ktorí majú čo povedať. Na druhej strane s radosťou vnímam aj dlhodobú podporu zo strany partnerov, čo je signálom, že im na kultúre a umení v našej krajine záleží. Už teraz sa teším na dvanásty ročník ocenení ESPRIT.“

 

 

Generálnym partnerom podujatia ESPRIT je softvérová spoločnosť Espirit s. r. o., hlavnými partnermi sú Porsche Slovensko a investičná platforma Crowdberry. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Ocenenie ESPRIT ponúka jazzovým priaznivcom jedinečnú možnosť získať prehľad o tom najlepšom, čo vzniklo na Slovensku v uplynulom roku a svojím hlasovaním môžu každoročne vyjadriť podporu a uznanie interpretom tohto žánru.

 

 

 

Zoznam nominovaných jazzových albumov vydaných v roku 2022:

 

Alan Bartuš:Solology“ (Hudobný fond)

Babele Beat Band: „Soví les / Bubu Forest“ (Hevhetia)

Bratislava Hot Serenaders: „As Time Goes By“ (Fabart)

Darkness Positive: „We Grew“ (Slnko Records)

David Kollar & Arve Henriksen: „A Sense of Destiny“ (Hevhetia)

Denis Gerhardt: „Deep SunDay“ (vlastný náklad)

Erik Rothenstein Band ft. Jorge Pardo: „Schumann Resonance“ (Bebe Rebe)

Ester Wiesnerová: „Blue Journal“ (vlastný náklad)

Eugen Vizváry: „Pes a muž - Tribute to Marián Varga“ (vlastný náklad)

Eugen Vizváry: „Saturnus Part. III“ (vlastný náklad)

František Báleš ansámbel: „Básne Múzické“ (Hevhetia)

Hanka G: „Ballads in the Key of Love“ (S. E. Smith)

Ján Kopčák & Pippo Corvino: „The Long Bright Dark“ (Hevhetia)

Lukáš Oravec Quartet with Moravian Philharmonic feat. Andy Middleton and Danny Grissett (Lukáš Oravec Records)

Marek Szarvaš: „Light Outside“ (Hevhetia)

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band: „Room#555“ (JFJ / La Plata Production)

Miloš Železňák Trio: „Aporia“ (Hevhetia)

N.E.B.O.: „P.S. I Love Me“ (Bebe Rebe)

Nikitin - Šrámek - Altar Ensemble: „Directions and Connections“ (HLAVA XXII)

Nikola Bankov: „Dream Chaser“ (AMP Music & Records)

Oliver Kucharovič Quartet: „Impluse“ (vlastný náklad)

Ondrej Krajňák: „Krížna cesta“ (Hudobný fond)

Trilobeat: „Extinction Horizon“ (Hevhetia) 

Valér Miko / Martin Gašpar / Igor Sabo: „Presence“ (Slnko Records)

 

 

Autor: Peter Motyčka

Fotografie: Rudolf Baranovič

 

Esprit 2023

Galéria

Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza
Cena ESPRIT má kolektívneho víťaza

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu získal album Lukáša Oravca
Slávnostné udeľovanie cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v sobotu 30. apríla v Divadle...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...