Chaka Khan: Hudba je jazyk anjelov

Chaka Khan: Hudba je jazyk anjelov
Jana Gavačová

Bratislavská Hant Aréna sa dnes bude vlniť v záplave funku, r´n´b a soulu. Prvý krát na Slovensku vystúpi Chaka Khan, diva, ktorá spolupracovala s Milesom Davisom, Princom, či Stevie Wonderom, vydala 11 albumov a 43 singlov, vyhrala 10 cien Grammy a aj jej hviezda zdobí Hollywoodsky chodník slávy. „Cítim sa tu ako doma. Som veľmi rada, že tu som. “povedala na tlačovke k historicky prvému vystúpeniu na Slovensku.

V šestnástich odišla z domu. Od sedemnástich spievala, aby mala z čoho žiť. Pôvodne plánovala študovať archeológiu, ale jej život sa vyvinul inak. „Na budúci rok ma čakajú veľké oslavy. Budem mať stovku“, žartovala včera na stretnutí s médiami kráľovná funku. „ Budem oslavovať štyridsať rokov v šoubiznise a šesťdesiate narodeniny“, dodala hviezda, ktorej sa hudba dostala pod kožu tak, že zahýbala svetovým hudobným dianím.

Doma hudbu nepočúva. V aute si pustí Milesa Davisa, alebo Joni Mitchell, ktorú považuje za najlepšiu speváčku na svete. Hoci dnes inšpiruje mnohých umelcov aj bežných ľudí, veľmi si to cení, ale samu seba považuje za „babu z Chicaga, ktorá má sťastie venovať sa tomu, čo najviac miluje“. Na ceste k svojej hudbe ju najviac inšpirovali Miles Davis, Dizzy Gillespie, Stan Getz, Charlie Parker a speváci Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Harry Belafonte, Doris Day, Frank Sinatra a tiež jej otec, milovník džezu a večierkov, na ktoré ju brával.

Dnes vystúpi hviezda v sprievode najlepších hudobníkov a vokalistov.  Kapelu legendárnej speváčky tvorí  basgitarista Melvin Davis, bubeník Ronald Bruner, gitarista Rob Bacon, na klávesových nástrojoch sa predstavia Tracy Carter a Kamasi Washington, ktorý bude hrať aj na dychových nástrojoch. V neposlednom rade poteší sluch aj trojica uznávaných vokalistov Lisa Vaughn, Tiffany Smith a Kudisan Kai-Regalot.

Dnešný  One Day Jazz Fest v bratislavskej Hant Aréne začína o 19h. Budú znieť  novinky, ale aj hity ako Ain t nobody, I feel for you, I´m every woman.

Predkapelou Chaka Khan bude slovenská špička  Funk Unit , pod vedením bubeníka Martina Valihoru. Ako hostia sa predstavia Anita Soul, Ivan „The king“ Vereš a speváčka Monika Bagárová. Tanečnou zložkou bude Lady Mel s Johnnym Perfectom a o zahriatie publika sa postará DJ David zo Senca.

Diva pripravuje nový multižánrový album The Icon Project, na ktorom sa stretne r´n´b, džež, funk, country, folk a opera. Hosťami albumu budú ikony jednotlivých žánrov. Titulný singel It ´s not over yet by mal vyjsť približne o tri týždne.

„Hudba je jazyk anjelov. Mala by byť pre každého bez rozdielu. Aj keď na tom môžem stratiť peniaze“, odpovedala na otázku, čo si myslí o pirátskom šírení a kradnutí hudby diva svetového formátu, ktorej rider obsahuje len colu, jablčný ocot, veľa vody, mandľové mlieko, ovsené vločky a sviečky.  „I´m a cheap date“, hovorí s úsmevom. „Najviac zo všetkého potrebujem pred koncertom osem až desať hodín zdravého spánku“.

Jana Gavačová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...