Charlie Haden dostane Grammy za celoživotný úspech

Charlie Haden dostane Grammy za celoživotný úspech

 

The Recording Academy vyhlásila budúcich držiteľov cien „špeciálnych zásluh“ Special Merit Awards. Tieto majú tri kategórie: Cena celoživotného úspechu, Cena správcu a Technická Grammy. Medzi vymenovanými v prvej kategórii je jazzový kontrabasista a skladateľ Charlie Haden.
 
Charlie Haden je v súčasnosti trojnásobným držiteľom ceny Grammy. V oficiálnej správe  je opísaný ako „americký jazzový hudobník najznámejší pre svoje lyrické basové linky a schopnosť oslobodiť kontrabasistu od doprovodnej role. (...) Haden urobil prevrat v harmonickom koncepte hry kontrabasu a hral v žánroch ako free jazz, portugalské fado a vintage country.“ Počas kariéry dlhej viac ako päťdesiat rokov spolupracoval s hudobníkmi ako Chat Baker, John Coltrane, Ed Blackwell, Art Pepper, Dexter Gordon a s mnohými ďalšími. Bol pôvodným členom skupiny Ornette Coleman Quartet. 
 

Okrem Charlie Hadena sa držiteľmi Ceny celoživotného úspechu stanú klavírista Glenn Gould, country/bluesový spevák a pesničkár Lightnin' Hopkins, speváčka, pesničkárka a klavíristka Carole King, speváčka Patti Page, spevácka skupina The Temptations a indický hudobník a skladateľ Ravi Shankar, ktorý zomrel pred dvomi dňami, hral na sitaru a prinášal prvky indickej hudby na Západ.

 
Cenu za spravovanie, Trustees Award dostanú Marilyn & Alan Bergman, Leonard & Phil Chess a Alan Livingston a Technickú Grammy si odnesú Ikutaro Kakehashi & Dave Smith a Royer Labs.
 
Foto: charliehadenmusic.com
-nat-

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...