Christian Scott s novým menom aj albumom

Christian Scott s novým menom aj albumom
jazz.sk

Víťaz Edison Award z roku 2010 a jeden z najvýznamnejších predstaviteľov súčasnej mladej generácie jazzových hudobníkov zo Spojených štátov  Christian Scott,  vydáva nový album.
Christian aTunde Adjuah je doposiaľ asi najosobnejším Scottovým počinom. Už samotný názov nesie jeho meno z prostredia čiernych indiánov v New Orleans, kam patrili jeho predkovia, vrátane jeho starého otca či strýka (Donalda Harrisona – alt saxofonistu, istú dobu spolupracujúceho aj napríklad s Milesom Davisom).

“Obal. Album. To všetko reprezentuje naplnenie môjho mena. Som Christian Scott aTunde Adjuah. Prijatie mien aTunde a Adjuah pochádza zo západoafrického národa Benin, dnes patriaceho na územie Ghany”, povedal samotný Scott pre svojho vydavateľa Concord Music Group.
 

Nahrávka vychádza ako dvojalbum, dovedna s 23 skladbami. Netradične bola väčšina partov nahrávaná separátne a nie naraz, ako to býva pri jazzových nahrávkach zvykom. Christian sa podľa vlastných slov, opäť pokúša svojími skladbami reflektovať spoločnosť a svet okolo seba. Príkladom je skladba New New Orleans (King Adjuah Stomp) ktorú napísal ako vyjadrenie toho, ako sa New Orleans stále zotavuje po hurikáne Katrina.

 

Väčšinu inštrumentalistov z nahrávky poznáme už zo Scottových predchádzajúcich albumov. Christian Scott (trúbka), Matthew Stevens (gitara), Lawrence Fields (klavír), Kris Funn (kontrabas), Jamire Williams (bicie), okrem toho hostia Kenneth Whalum (tenor saxofón), Louis Fouche (alt saxofón) a Corey King (trombón).

 

Ukážky z albumu Christian aTunde Adjuah (Disc 1)

Ukážky z albumu Christian aTunde Adjuah (Disc 2)

Lukáč & Krekáč
Foto: Delphine Diallo

Galéria

scott_christian_CD_2012.jpg
Christian Scott general 4_credit Delphine Diallo.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...