Čo sa dnes varí v New York City - Erimaj

Čo sa dnes varí v New York City - Erimaj
Tomáš Lukáč

Erimaj je projekt bubeníka Jamire Willamsa pozostávajúci z top muzikantov súčasnej newyorskej scény. Členovia skupiny sú aj napriek mladému veku už teraz skúsenými jazzovými hráčmi, a možno aj preto sa rozhodli vytvoriť niečo odlišné a pritom veľmi súčasné. Ich hudba patrí medzi súčasné najmodernejšie fúzie čiernej hudby – vychádzajúc z jazzu (jeho tradície), zamiešaného s R&B, hip hopom, soulom, ale aj rockom, funkom a ďalšími štýlmi. Výsledkom je niečo, čo ťažko definovať, či škatuľkovať. Vystihuje to aj vyjadrenie New York Times: “Táto hudba je nová, je súčasťou niečoho väčšieho a stále nepomenovaného...”.  

 

Inovácia v prístupe je hmatateľná hneď v niekoľkých rovinách. Kapela k niektorým skladbám dokonca vydáva videoklipy. Čo sa týka basových partov, v skladbách počuť basgitaru aj kontrabas. Neprehliadnuteľný je ale už samotný koncept kapely – bohatý inštrumentálny celok doplnený výraznou elektronikou a lead spevom je na dnešnej jazzovej scéne raritou, kapela tak trochu pripomína rockovú formáciu. Väčšinou sa dnes pri spievanom jazze stretátame s komornejšími a klasickejšie orientovanými telesami.
 

 

Skupine vychádza 21.8.2012 prvý oficiálny album Conflict of a Man, nasledujúci po minuloročnom EP Memo to All.

Jadro kapely tvoria rodáci z Houstonu:
Jamire Williams – bandleader ,“musical director”, bicie (Christian Scott, Kenny Garrett, Jacky Terrasson, Robert Glasper, Dr. Lonnie Smith, Roy Hargrove, Terence Blanchard)

Earl Travis – kontrabas/basgitara (Stefon Harris, Jacky Terrasson, Gretchen Parlato, Q-Tip, Delfeayo Marsalis)
Jason Moran – klavír a Fender Rhodes (Greg Osby, Sam Rivers, Charles Lloyd, Cassandra Wilson, Joe Lovano, Don Byron, Steve Coleman, Lee Konitz, Von Freeman, Christian McBride, Ravi Coltrane)
Corey King – trombón a “co-musical director” (Esperanza Spalding, Chris Dave, Stokley of Mint Condition, Mos Def, Gil Scott-Heron, Bilal, Wyclef Jean, Mary J. Blige, Christian Scott)
Okrem toho Alan Hampton, ktorý kapele pomáha s textami.
Ostatní členovia, ktorí nepochádzajú z Houstonu sú:
Vicente Archer – kontrabas/basgitara (Kenny Garrett, Robert Glasper, Nicholas Payton, Terence Blanchard, Freddie Hubbard, Roy Haynes)
John Ellis – tenor saxofón,bas klarinet (Alan Hampton, Jason Marsalis, Robert Glasper, Mike Moreno, Sting)
Matthew Stevens – gitara (Christian Scott, Victor Bailey, Rodney Holmes, Ben Williams, Jeff Lorber, Aaron Parks, Jacky Terrasson, Esperanza Spalding, Walter Smith, Gerald Clayton, Dr. Lonnie Smith)
Chris Turner – spev (Bilal).

Druhý singel z nového albumu s videoklipom:

Lukáč&Krekáč

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...