Dave Brubeck na chodníku slávy v Saratoge

Dave Brubeck na chodníku slávy v Saratoge

 

Jazzový festival v Saratoge pred pár rokmi začal oceňovať významné osobnosti hudobného sveta hviezdou na chodníku. Tento rok sa k menám na chodníku slávy pridalo aj meno Dave Brubecka, ktorý sa do Saratogy pravidelne vracal.
 
Festival meste Saratoga Springs, NY už od roku 1978, každoročne organizuje Saratogské centrum múzických umení (SPAC, Saratoga performing arts center). Založil ho George Wein, americký jazzový producent a jedna z najvýznamnejších nehrajúcich osobností jazzu. Odkedy festival existuje, vystupovali na ňom veľkí jazzmani ako Miles Davis, Herbie Hancock, Count Basie, Chick Corea, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Dexter Gordon, Jack DeJohnette, Ray Charles, Wayne Shorter a mnohí ďalší. 
 
Zo všetkých hudobíkov však Saratogu najčastejšie navštevoval Weinov priateľ Dave Brubeck. Po prvý raz hral na festivale v roku 1979, naposledy v 2009 a dohromady sa zúčastnil až trinástich ročníkov. Brubeck bol pre festival v Saratoge nepochybne významnou osobnosťou a tento rok sa festival rozhodol venovať mu hviezdu. Tradíciu chodníka slávy založili v Saratoge len nedávno, prvá hviezda bola položená v roku 2011 a tá nesie meno Georgea Weina. Slávnostná ceremónia, počas ktorej sa pokladala Brubeckova hviezda, sa konala tento rok 30. júna.
 
Foto: SPAC (facebook.com)
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...