Diana Krall vydá v septembri nový album 'Glad Rag Doll'

Diana Krall vydá v septembri nový album 'Glad Rag Doll'
jazz.sk

Album prinesie hudbu v podaní tejto kanadskej speváčky a klaviristky, avšak trochu v inom šate, ako sme zvyknutí.

V tomto prípade ide o dobrodružnú a objavnú púť, ktorej výsledok je plejáda nových zvukov, zaujímavá príchuť inštrumentácie a rôznorodosť hosťujúcich hudobníkov.
Aj keď samotná Diana album nazýva "tanečným a piesňovým", v jej tvorbe ide o veľký odklon, zároveň aj krok vpred v rámci jej umeleckého života. Dramaturgia albumu zahŕňa piesne 20. a 30. rokov, ktoré majú zvukovosť z pohľadu umelkyne "priliehajúcu" 21. storočiu. Nájdeme tu napríklad 'Prairie Lullaby', 'I Used to Love You But It's All Over Now', 'Lonely Avenue' či "I'm A Little Mixed Up'. Sú to skladby, ktoré ju sprevádzali celým životom a pochopiteľne sa rozhodla pre ich spracovanie.

Tento zámer môže trochu pripomenúť podobnú myšlienku za minuloročným albumom Pata Methenyho, ktorý na podobnej filozofii vystaval svoj akustický album a dal mu jedinečný a veľmi osobný charakter. Avšak v prípade Diany Krall nejde o zámer priniesť čisto nostalgický album, ani o pokus vytvoriť kompiláciu skladieb určitej hudobnej epochy. Ten dôvod bude predovšetkým hudba a zvuk sám, čo sa prejavuje aj v osobitej práci s aranžmánmi.

Zaujímavú zvukovosť albumu jej pomohli dosiahnuť producent T Bone Burnett a zvukový inžinier Mike Piersante, spoločne s ďalšími výnimočnými hudobníkmi. Jej hru na na pianino Steinway z roku 1890 dopĺňajú v rytmickej sekcii Jay Bellerose na bicích a Dennis Crouch na base. Zoznam hudobníkov tohto albumu ešte dotvárajú Marc Ribot, T Bone Burnett, Howard Coward, Bryan Sutton, Colin Linden a Keefus Green.

Aby fanúšikovia vedeli, na čo sa majú na jeseň tešiť, na vypočutie bola vypustená jedna zo skladieb albumu, 'There Ain't No Sweet Man That's Worth The Salt Of My Tears', ktorú si môžete vychutnať aj tu.

 

 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...