Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL

Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Peter Motyčka

Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v nitrianskom Music a Cafe novovzniknutý dixieland NITRADITIONAL, vedený kapelníkom a trubkárom Martinom Štouračom. Bohato zaplnené priestory i záujem publika dokázali, že NITRADITIONALU klubové prostredie nesmierne svedčí, hoci by sa v budúcnosti rád predviedol aj na väčších pódiách. Začiatok to však bol viac ako sľubný!

Premiéry kapiel bývajú zväčša rozpačité, poznačené nevybudovanou značkou alebo opatrnosťou potenciálnych návštevníkov. Víkendové večery s NITRADITIONALom však jednoznačne neboli týmto prípadom. „Napriek tomu, že sme mali pozitívne signály zo strany usporiadateľov, účasť nás doslova zaskočila,“ prezradil po koncertoch líder Martin Štourač. „V oboch kluboch svietili na stoloch kartičky s nápisom RESERVÉ a na mnohých, často našich priateľov, sa vôbec nedostalo. To nás teší a mrzí zároveň.“ Na návštevníkov čakala doslova dixielandová smršť a nejeden z nich poznamenal: „Bola to divoká jazda!

 


 

Strhujúci rytmus sprevádzal úžasné sólové výkony. Mimoriadne prekvapili najmä klarinetista Nick Wardle a klavirista Alex Elwood (ten od svojho nástroja „odskakoval“ aj k trombónu), ktorí jasne ukázali, akú tradíciu má dixieland na Britských ostrovoch. Keď už spomíname trombón, mimoriadne zaujala aj krátka spevácka vložka trombonistu Kevina Meszárosa. Ozdobou kapely bola neprehliadnuteľná speváčka Ester Víteková, ktorá jednoznačne vie, ako sa robí šou. Koketnej role dixielandovej divy sa ujala so samozrejmosťou a ľahkosťou. „Samozrejme, že je to len hra a šou,“ spomenula Ester, „ale ten obdiv k pánom z kapely v mojich očiach je nefalšovaný a určite patrí rovnako aj našej gitaristke Zuzke. Verím, že ten je na mne vidieť aj mimo pódia.

 


 

V repertoári prekvapilo aj množstvo slovenských textov, o ktoré sa postaral kontrabasista Peter Konečný: „Chceme dostať ľudí hlboko do atmosféry, chceme aby rozumeli našim vtipom a zdá sa nám, že je to takto dobre. Jožin z bažin by sa ako Joseph From the Swamp v Československu asi neujal...“ Najbližšou príležitosťou vychutnať si sľubne sa rozbiehajúci dixielandový vlak bude sobota 23. 3. v nitrianskom Parku na Sihoti, kde práve koncertom NITRADITIONAL vyvrcholí 1. Hudobné popoludnie pred Starým Biskupským hostincom. Srdečne pozývame a nitrianskym dixielandovým zanietencom prajeme množstvo úspešných vystúpení!

 


 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Foto: Ida Skotnicová a Milan Navrátil

 

Galéria

Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...