Dlhoročný spoluhráč Laca Décziho vydáva nový titul: Druhý sólový album Michaela Krásného má názov 20:20

Dlhoročný spoluhráč Laca Décziho vydáva nový titul: Druhý sólový album Michaela Krásného má názov 20:20

Michael Krásný, kontrabasista, basgitarista, spevák a dlhoročný sprievodný hráč trubkára Laca Décziho, vydáva druhý sólový album s výrečným názvom 20:20. Po prevažne inštrumentálnym debute Doing What I Do (2016) vytvoril Krásný vokálny jazzový album so žánrovými presahmi. 20:20 prináša osem skladieb, Krásného autorských kusov (Just A Man, Night Voices) aj preranžovaných jazzových a popových skladieb (We Found Love, Sway, Spain, Nature Boy, All Of Me a This Masquerade).

 

"Nie som štýlovo úplne vyhranený. Samozrejme je mi najbližšie jazz, ale mám strašne rád aj pop. V New Yorku som hrával s rôznymi svadobnými kapelami a neskutočne ma to bavilo. 20:20 stmeľuje jazz a dáva doske charakter, počujete však aj prvky ďalších hudobných štýlov ako bossa nova, samba, funk, rock... " dodáva k žánrovej rozmanitosti Krásný.

 

Nápad na vydanie albumu 20:20 sa zrodil pred dvoma rokmi, vzhľadom k ďalším projektom ale realizáciu Krásný odkladal. Pandémia koronavírusu ho uväznila na jar tohto roku doma v New Yorku, vďaka voľnému času sa mohol pustiť do práce. Koncom mája bola v brooklynskom štúdiu Atomic Sounds natočená časť albumu s hosťami - bubeníkom Jeremym Gaddiem (Hiram Bullock, Alicia Keys, Richard Bona, Roy Ayers, Harry Belafonte, Backstreet Boys...), ktorý s Krásným spolupracoval aj na prvom albume, pianistom Shedrickem Mitchellom (Whitney Houston, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Chaka Khan, Maxwell, Jay-Z, R-Kelly, Terrance Blanchard, Kenny Garrett, Christian McBride...) a bubeníkom Joe Nerom, s ktorým sa Krásný stretol v sprievodnej kapele Petera Cincottiho.

 

V Prahe potom bola dokončená jej podstatná časť aj s českými hudobníkmi, ktorí s Krásným spolupracovali v skorších projektoch. Na 20:20 prizval pianistu Jana Uviru (Laco Déczi & Celula New York), gitaristu Adama Tvrdého, trubkára Miroslava Hloucala, saxofonistu Zbyňka Polívku a bubeníka Martina Linharta. Neoddeliteľnou súčasťou bol odborný dohľad producentov Davida Vostrého a Jiřího Vidasova.

 

Michael Krásný pochádza z hudobnej rodiny, od detstva hral na klavír, v dvanástich rokoch založil s bratom prvú kapelu a vzal do ruky basovú gitaru. Po štúdiu na ľudovom konzervatóriu, vyhratých súťažiach a oceneniach začal študovať na Ježkovom konzervatóriu v Prahe. Od roku 2012 je dvorným basistom Laca Décziho a jeho Celuly New York.

 

Spolupracoval s americkým spevákom a jazzovým pianistom Petrom Cincottim a mnohými českými umelcami ako Vojtěch Dyk, Dan Bárta, Ondřej Ruml, Milan Svoboda, Ondřej Pivec, Yvetta Blanarovičová, Brian Charette, Chris DePino, Elisabeth Lohninger, Michael V, Štěpán Markovič, hral v kapelách šable Meče, Benedikta, Krucipüsk, Duende, Psychonauti, Expedícia Apalucha alebo Gaia Mesiah.

 

 

Zdroj: tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...