Duke Ellington v Bratislave

Duke Ellington v Bratislave
jazz.sk

Duke Ellington Orchestra– umelecké teleso interpretujúce hudbu štýlotvorného jazzového skladateľa a klaviristu Duke Ellingtona sa 27.9.2012 predstaví v Dome odborov Istropolis. Tento orchester za posledné 4 roky precestoval významné jazzové festivaly a kluby po celom svete, na jar 2010 vypredal pražskú Lucernu, s úspechom sa predstavil v Brne a teraz sa vracia po roku opäťna Slovensko.

 

Edward Kennedy "Duke" Ellington (29. apríla 1899, Washington D.C., USA – 24. mája 1974, New York) bol americký jazzový skladateľ a klavirista, jedna z najdôležitejších postáv jazzu 20. storočia.

V jeho orchestroch sa preslávilo mnoho jazzových hudobníkov, mnohí z nich dali tomuto orchestru prednosť pred vlastnou sólovou kariérou. Často išlo o pozoruhodných tvorcov a sólistov, ale bol to práve Ellington, ktorý dal orchestru výsledný tvar a zvuk a vytvoril z neho  jeden z najznámejších jazzových zoskupení vôbec.

V rokoch 1926-27 nahral majstrovsky interpretované skladby Black and Tan Fantasy a Creole Love Call. Od roku 1927 päť rokov pôsobil so svojím orchestrom v harlemskom Cotton Clube. Pre toto obdobie sú typické nahrávky Mood Indigo (1930) alebo Solitude (1934).

Orchester Duka Ellingtona účinkoval v r. 1929 v Gershwinovom muzikáli Show Girl a v tom istom roku  vznikol aj filmový medailón Black and Tan. V r. 1930 hrá orchster v komédii Check and Double Check a v r. 1932 vo filme Dancers In The Dark. Svoje postavenie si orchester upevnil aj v 30. rokoch, kedy vznikli mnohé skladby jazzovej “klasiky”, napr. It Don´t Mean A Thing If It Ain´t Got That Swing (1932), Sophisticated Lady (1933), Caravan (1936), Prelude to a Kiss (1938) atď.

V rokoch 1933 a 1939 podniká orchester prvé dva zájazdy do Európy. V r. 1939 začína Ellingtonova spolupráca s Billym Strayhornom, ktorý v orchestri pôsobil ako Ellingtonov asistent, druhý dirigent, klavirista, aranžér a bol tiež častým spoluautorom skladieb (zomrel v r. 1967).

Ellington bol tiež autorom rozsiahlejších suít (napr. Black, Brown and Beige z r. 1943) a symfonických básní (napr. Harlem z r. 1951 a Night Creature z r. 1955). Mnoho ďalších diel vzniklo predovšetkým v priebehu 50. a 60. rokov. Ellington je autorom asi 2 000 skladieb, včítane niekoľkých muzikálov (napr. Jump for Joy z r. 1941 a Beggar´s Holiday z r. 1946). Písal i scénickú hudbu (napr. k Wellsovej inscenácii Goetheovho Fausta - 1951) a filmovú hudbu (napr. Anatomy of a Murder - 1959, Paris Blues - 1961, Assault On A Queen - 1966).

Ešte pred vypuknutím 2. svetovej vojny stihol so svojím orchestrom precestovať celé Spojené štáty a Európu. Svoj orchester viedol od roku 1923 až do svojej smrti v roku 1974. Po jeho smrti prevzal vedenie jeho syn Mercer Ellington, ktorý zomrel v roku 1996. Od tej doby vedie tento orchester Barry Lee Hall., Jr.

V orchestri Duka Ellingtona sa vystriedali mnohí vynikajúci jazzoví inštrumentalisti, ako  Jabbo Smith, Juan Tizol, Cootie Williams, Johny Hodges, Barney Bigard, Ben Webster, Jimmy Blanton a mnohí ďalší.
 


 

Súčasnosť

V rokoch 2007 - 2009 Duke Ellington Orchestra precestoval celý svet. Vystupovali napr. na prestížnom Tokyo Jazz Festivale a na Cape May Jazz Festivale (jeden z najstarších festivalov v USA), absolvovali turné v Japonsku, v Puerto Rico, šesťtýždňové turné po západnom pobreží USA, predstavili sa tiež v Číne a v Južnej Afrike. Zavítali do popredných jazzových klubov Jazz Alley v Seattle, Blues Alley vo Washington DC, Billboard Clubs v Japonsku, Blue Note v New Yorku a Nagoya. Vrátili sa tiež do Cotton Club Tokyo a zúčastnili sa záveru prestížneho Heineken Jazz Festivalu.

Info o orchestri: http://www.dukeellington.com/orchestra.html

-rob-
 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...