Džezáky 2013 poznajú prvého interpreta!

Džezáky 2013 poznajú prvého interpreta!
jazz.sk

Poznáme nielen termín 39. ročníka, ale aj prvého interpreta! Bratislavské Jazzové Dni 2013, ktoré sa budú konať 25. až 27. októbra, otvorí svojím koncertom Martin Uherek Quartet.

 

Už po tretí raz dostali na džezákoch šancu vystúpiť a predstaviť sa aj mladé, talentované kapely. Mnohé kapely naživo prekvapili a získali si nových fanúšikov. Víťaz však môže byť len jeden a tak je to aj v prípade súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP. Spomedzi hlasovania na internete a hlasov odovzdaných na festivale sa víťazom sa stal Martin Uherek Quartet.
 

"Publikum na B stage bolo výborné, ľudia reagovali od prvej skladby a bolo vidieť, že skutočne počúvajú a oceňujú našu hudbu. Atmosféra bola pre mňa osobne veľmi pozitívna a tvorivá, myslím, že také entuziastické publikum nie je na Slovensku samozrejmosťou a preto chcem aj touto formou všetkým zúčastneným poďakovať za príjemnú atmosféru", povedal pre Jazz.sk mladý saxofonista.

Jazzová formácia vznikla začiatkom roka 2008 ako skupina nádejných mladých muzikantov zhromažďujúcich sa okolo významného džezového muzikanta a pedagóga Klaudia Kováča v Banskej Bystrici. Na festivale sa predstavili v zložení Martin Uherek (saxofón), Jakub Tököly (klavír), Peter Korman (kontrabas) a Pavol Blaho (bicie).
 

 
"Účinkovanie vrámci BJD 2012 na pódiu mladých talentov bolo zároveň ukončením nášho krátkeho týždňového turné, ktoré nieslo názov Martin Uherek Quartet - Remembering Bud. Tento projekt, zameraný na interpretáciu skladieb bebopového klaviristu Bud Powella, vyjadruje našu spoločnú lásku k jazzovej tradícii a tento pocit sme sa pokúsili ľuďom vyjadriť aj na našom vystúpení v 3. deň BJD 2012. V polhodinovom vstupe sme zahrali 4 skladby, pričom všetky okrem jednej boli autorskými kompozíciami Bud Powella, konkrétne Wail, Dance of the Infidels a Tempus Fugit. Výnimkou bola skladba 'Round Midnight, ktorú zložil Budov mentor a prelomový klavirista Thelonious Monk", priblížil program Martin Uherek.

 

Títo úspešní mladí muzikanti otvoria Bratislavské Jazzové Dni 2013 svojím koncertom 25. októbra o 19:00 hod!
 

"Sme nesmierne šťastní, že sme súťaž vyhrali a máme možnosť budúci rok otvárať BJD 2013 na hlavnom stage! Je to pre nás cťou a veríme, že poslucháčov budúci rok nesklameme a budú mať možnosť vypočuť si v našom podaní kvalitný jazz! Tešíme sa na to!"

 

-rob-
foto: Zdenko Hanout

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...