Energický začiatok týždňa s Parov Stelar bandom - Fotoreport

Energický začiatok týždňa s Parov Stelar bandom - Fotoreport
jazz.sk

Je pondelok, 24-tého októbra, zhruba poljedenástej večer. Sála MMC je do posledného centimetra zaplnená ľuďmi a na pódium prichádza hlavný headliner večera - Parov Stelar Band - hudobníci združení okolo hudobného producenta a DJ-a Marcusa Füredera (a.k.a. Parov Stelar) – zakladateľa štýlu elektroswing.

Na Slovensku sa predstavili už po piatykrát, tentoraz však už s inou, v poradí treťou speváčkou Cleou Panther. Marcus má na výber speváčok naozaj skvelý vkus – Clea nielenže skvele spieva, dokonalo sa hýbe, ale je aj prvotriedna šoumenka so šialeným divošským pohľadom, ktorým burcuje ľudí k tancu. Pravdepodobne najviac sa ale diváci tešili na geniálneho saxofonistu Markusa Ecklmayra s trefným pseudonymom Max the Sax. Novinkou v Bratislave je aj trúbkár Jerry Di Monza. Spolu s Maxom strúhajú na pódiu uši i nohy štekliace nujazzové sóla, ktorými v zámernom súboji zvyšujú napätie i energiu celého vystúpenia.

Atmosféra v Majestic Music Clube je neskutočná, a aj napriek nedostatku miesta na tanečnom parkete sa publikum pri hitoch ako je Catgroove, Libella swing či Matilda vlní ako divé. Za týmito hlavnými hviezdami chytľavo groovuje basák Michael Wittner do zväčša rovného ale úderného beatu bubeníka Willieho Larssona Jr. Celú zostavu má na starosti  hlavný producent Parov Stelar, ktorý stojí vzadu za djským pultom s dvoma applebookmi. Odtiaľ vychádza základ pre mix housu, electra či drum’n’bassu so swingom a džezom 20. až 40. rokov minulého storočia. O tom, že mal Parov Stelar Band v Bratislave veľký úspech svedčí aj fakt, že si rozvášnené publikum vypýtalo na konci tri až štyri prídavky a ako posledný song zaznel opäť energický Chambermaid swing.

Na akcii sa pred i po koncerte formácie z rakúskeho Lincu predstavila aj bratislavská nu-jazzová skupina Nu Folder, pražský electroswingový DJ Mackie Messer a svoje sety odohrali Gadjo.CZ a Malalata Sound System. Síce je pondelok na takéto akcie dosť nezvyčajný deň, myslím si, že lepšie naštartovanie do nového týždňa Bratislava ani nemohla zažiť. Snáď nabudúce by potešilo nevypredať koncert nad priestorovú kapacitu podniku.

Martina Repková

foto: Michal Babinčák

Esprit 2023

Galéria

Energický začiatok týždňa s Parov Stelar bandom - Fotoreport
Energický začiatok týždňa s Parov Stelar bandom - Fotoreport
foto: Michal Babinčák
foto: Michal Babinčák
foto: Michal Babinčák
foto: Michal Babinčák
foto: Michal Babinčák

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...