Erik Rothenstein: Progresívna škola hry na saxofóne

Erik Rothenstein: Progresívna škola hry na saxofóne
jazz.sk
Progresívna škola hry na saxofóne je prvou svojho druhu na Slovensku. Autor sa v nej snažil využiť svoje praktické skúsenosti interpreta i pedagóga a určil ju začínajúcim študentom ako aj stredne pokročilým hráčom, ktorí sa zaujímajú o populárnu hudbu (jazz, funk a pod.). 
 
Keďže v dnešnej dobe  každý saxofonista potrebuje aspoň zbežne ovládať viaceré hudobné štýly, učebnica sa skladá z dvoch dielov. V úvodnej klasickej časti sa preberajú základné prstoklady, alternatívne hmaty, klasické etudy, prednesy  a stupnice, ktoré majú  za cieľ rozvíjať muzikalitu a upevniť  návyky nevyhnutné pre študentov ďalší rozvoj bez ohľadu na to, akej hudbe by sa chcel ďalej venovať. V druhej časti, swing a groove etudy, sa rozoberá frázovanie a základná problematika tejto oblasti populárnej hudby. Obsahuje aj prednesy s klavírnym sprievodom a vypísanými sólami, ktoré môžu slúžiť ako návody pre vlastnú improvizáciu.
 
Celú učebnicu sprevádzajú rytmické etudy, ktoré autor považuje za kľúčové pri ďalšom rozvoji hudobného remesla. Kniha je písaná hravou formou, preto z nej môžu čerpať deti ale aj ,,dospelejší" žiaci. Ako bonus, pre väčšiu názornosť a lepšie pochopenie problematiky si študent môže stiahnuť z internetovej stránky http://hc.sk/sax audio nahrávky vybraných cvičení a prednesov alebo nahrávky sprievodných hlasov či klavírnych sprievodov, ktoré zefektívnia nácvik a premenia ho na hudobný zážitok.

Publikáciu dostanete vo vybraných kníhkupectvách alebo si ju môžete objednať na dobierku na internetovej stránke Hudobného centra.

40 trackov k publikácii si môžete stiahnuť tu

Hudobná ukážka z publikácie Erik Rothenstein: Progresívna škola hry na saxofóne.
-rob-

 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...