ESPRIT bude oslavovať aj výnimočným koncertom

ESPRIT bude oslavovať aj výnimočným koncertom
Peter Motyčka

Aká by bola oslava sviatku hudby bez živej interakcie hudobníkov so svojím publikom? Slovenský Medzinárodný deň jazzu, prebiehajúci pod záštitou UNESCO, bude preto oslavou so všetkým, čo k tomu patrí: ponúkne možnosť tvorivého muzikantského workshopu, bude pokračovať slávnostným ceremoniálom s vyhlásením výsledkov a udelením ocenení ESPRIT a vyvrcholí koncertom na pódiu Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

 

Dva roky pandémie poznamenali domácu kultúru nesmiernym spôsobom a každý koncert, divadelné vystúpenie či filmová projekcia sa preto stávajú malými slávnosťami. A hoci mnohí označujú ako základ jazzovej hudby improvizáciu, nemenej esenciálnou a hybnou silou tejto hudby býva interakcia hudobníkov s publikom.

 

Akýmsi predvojom odovzdávania ceny ESPRIT túto sobotu 30. apríla bude od 10:00 v priestoroch Divadla P. O. Hviezdoslava vokálny workshop s čestným predsedom odbornej poroty – s americkým spevákom JD Walterom. V New Yorku pôsobiaci umelec spolupracuje s celou plejádou vynikajúcich hudobníkov a jeho albumy opakovane získavajú priaznivé hodnotenia magazínu DownBeat. Okrem toho je hosťujúcim profesorom na viacerých pedagogických inštitúciách a ako lektor pravidelne vedie vokálne workshopy po celom svete.

 

Súčasťou večerného ceremoniálu v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava budú aj koncerty nominovaných umelcov a zoskupení. Flautistka a skladateľka Sisa Michalidesová predstaví projekt „Majster a Margaréta“, v ktorom sa jej geniálnym spôsobom podarilo vykresliť atmosféru kultového Bulgakovovho románu. Hudba autorky má s literárnou predlohou nemálo spoločného: od nečakaných dejových zvratov cez rôznorodosť a satiru. Sériu skladieb tohto pozoruhodného projektu predstavia spolu s líderkou dvojica hráčov na klávesových nástrojoch Ľuboš Šrámek a Peter Preložník, gitarista Pavol Bereza, huslista Stanislav Palúch, speváčka Linda Ballová, basgitarista Róbert Vizvári a bubeník Marián Ševčík.

 

 

 

Rovnako zaujímavé bude sledovať, ako naživo vyznie poézia básnického barda Pavla Országha Hviezdoslava z albumu „Hviezdoslav SONETY“. Jej zhudobnením opustil klavirista a skladateľ František Báleš prebádané a vyskúšané vody jazzových štandardov a začal objavovať nové, v istom zmysle košatejšie a rozmanitejšie svety. O tom, ako spolu súznejú jazz a poézia, nás budú počas slávnostného večera ESPRIT presviedčať líder za klavírom, Vladimír Máčaj za kontrabasom, Juraj Šušaník za bicími nástrojmi a samozrejme spevák Matúš Uhliarik (ku ktorému sa v jednej zo skladieb pridá trojica sprievodných vokalistov WAF Band).

 

 

Pomyselnou „čerešničkou na torte“ bude súbor vedený skladateľom a cimbalistom Ľubomírom Gašparom. Ten spolu so svojím zoskupením Cimbal Project (Jakub Tököly – klavír, Róbert Vizvári – basgitara, Marián Ševčík – bicie nástroje, Marek Juráň – husle, Alžbeta Godovičová – husle, Mária Ščerbáková – viola, Alexej Kardash – violončelo) a hosťujúcou vokalistkou Sisou Fehér, načrtne jeden z mnohých tvorivých prístupov k ľudovej hudbe. Folklórne dedičstvo býva nevyčerpateľným inšpiračným zdrojom a ľubozvučné podoby (verné názvu projektu „Ľubozvuk“) prenesie Gašpar aj na pódium Divadla P. O. Hviezdoslava. Večerom bude sprevádzať charizmatický herec a moderátor Robo Roth.

Live stream video bude možné sledovať priamo na stránke jazz.sk a priamy prenos zo slávnostného večera si vypočujú aj poslucháči rádia Devín.

 

 

Do štvrtka 28. apríla je ešte stále možnosť hlasovať za album, ktorý získa Cenu verejnosti ESPRIT. Profily albumov s možnosťou hlasovania nájdete na adrese: www.jazz.sk/esprit/2021

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu získal album Lukáša Oravca
Slávnostné udeľovanie cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v sobotu 30. apríla v Divadle...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...