Festival Jazz Prešov predstaví jazzmenov zo Slovenska, Európy aj Ameriky

Festival Jazz Prešov predstaví jazzmenov zo Slovenska, Európy aj Ameriky
jazz.sk

Občianske združenie PO ART a umelecká agentúra J. P. ART organizujú už 22. ročník známeho a obľúbeného medzinárodného jazzového festivalu. Festival sa uskutoční v sále Čierneho Orla PKO Prešov, v dňoch 23. a 24. októbra 2013 od 18. 00 h.

 

Festival otvorí medzinárodné zoskupenie hudobníkov z Kolumbie, Poľska a Ukrajiny pod vedením kolumbijského basgitaristu Edilsona Sancheza. V ich podaní sa môže prešovské publikum oddať jazzu s exotickými latinsko-americkými a afro-kubánskymi rytmami.      

Prvý večer bude pokračovať vystúpením slovenskej formácie AS GUESTS REUNION, ktorej dvaja hlavní protagonisti vibrafonista Miro Herák a klavirista Michal Vaňouček už od dôb svojich štúdií žijú v Holandsku. Spolu s bubeníkom Petrom Solárikom a basistom Robertom Vizvárim budú hostiť jedného z najrenomovanejších európskych saxofonistov Harryho Sokala z Rakúska.   

Záver prvého večera bude patriť prešovskému rodákovi Máriovi „GAPOVI“ Garberovi a jeho vzácnym hosťom Yaahnovi Hunterovi a Terencovi Williamsovi z USA. V kapele, ktorá si hovorí CHICAGO BLUES CONNECTION sa predstaví aj popredný slovenský bluesový gitarista a spevák Roman Mečiar a basgitarista Michal Šimko /Peter Lipa Band/.
 

Program druhého dňa otvorí prešovská formácia INSIDE GROUP pod vedením gitaristu Petra „Peciho“ Uhera. Skupina zahrá program zostavený z vlastných kompozícií v duchu jazzrocku a fusion music.

Počas druhého koncertu bude prešovské AMC TRIO oslavovať 20-té výročie svojej existencie. K tomu si pozvalo skutočne exkluzívneho hosťa, svetovú legendu, gitaristu Philipa Catherina z Belgicka.

Záver festivalu bude už ako tradične patriť headlinerom, tentokrát americkej kapele ZAWINUL LEGACY BAND. Joe Zawinul, klávesák, skladateľ a priekopník elektrického jazzu nás opustil v roku 2007. Kapela zostavená z bývalých členov Zawinulových kapiel a Weather Report je oslavou hudby tohto génia a jedinečného skladateľa, ktorého skladby patria dodnes medzi najväčšie hity svetového jazzu. Na klávesách ho tentokrát bravúrne zastúpi Scott Kinsey.

Podujatie sa realizuje vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Ambasády USA, Poľského inštitútu a ďalších sponzorov.

 

23.10.2013 o 18.00 h
1. EDILSON SANCHEZ QUARTET /COL, PL, UA/
2. AS GUESTS REUNION featuring HARRY SOKAL /SK, A/
3. CHICAGO BLUES CONNECTION /USA, SK/

24.10.2013 o 18.00 h
1. INSIDE GROUP /SK/
2. PHILIP CATHERINE & AMC TRIO /BEL, SK/
3. ZAWINUL LEGACY BAND /USA/

Predpredaj vstupeniek v PKO. Viac informácií na www.jazzpresov.sk .

Foto: Jacky Lepage

Esprit 2023

Galéria

plagat2013.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...