Fotoreport: E.ON Jazz Night vol.4

Fotoreport: E.ON Jazz Night vol.4
jazz.sk

V piatok 1. júna sa v originálnom priestore Design Factory v Bratislave konala štvrtá noc v znamení Latin Jazz, Groove a Nu Jazz. Vystúpili tri zostavy.

Večer otvoril nový projekt Quintessence, ktorý aktuálne pripravil gitarista Boris Čellár a pozvánka na E.ON jazz night len urýchlila vznik dlhšie plánovanej myšlienky. V tejto zostave sa gitaristovi podarilo spojiť spoluhráčov z ostatných jeho projektov a vytvoriť tak konečne esenciu skvelých ľudských a hudobníckych spojení.  Program groovujúcich skladieb, originálov či štandardov v nových aranžmánoch predviedla rytmika Juraj Griglák (bass) a Ajdži Sabo (bicie a perkusie) v pulze s klavírom Slovinca Gregora Ftičara a gitarou Borisa Čellára. Nad týmto základom swingoval klarinet Mira Poprádiho a prinášal tak v unizónach s gitarou spomienky na nesmrteľný zvuk Benny Goodmana. Kvintet Quintessence doplnila speváčka Lucia Lužinská, ktorá ukázala, že aj v repertoári moderného jazzu - skladieb ako Spain Chicka Coreu, Afro Blue McCoy Tynera či Well you Needn't Thelonia Monka sa cíti ako ryba vo vode.

Druhou zostavou programu bol trance-jazzový projekt Mop-Mop. Po minuloročnom koncerte taliana Nicola Conteho, majstra nu-jazzu, prijali pozvanie na E.on Jazz Night jeho krajania, ktorí patria k špičke tohto žánru nielen v Taliansku. Predviedli zmes afro rytmov, latin jazzu a trance beatu, ktorý v rovnomernom pulze stupňoval atmosféru v sále Design Factory a pripravil tak jazzovú tancovačku. Práve jazzový charakter dával kapele zvuk vibrafónu Pasquale Mirra, ktorý bol v ten večer aj narodeninovým oslávencom. O rytmiku sa postarali Andrea Benini (bicie),  Lorenzo Ternelli (basa), Danilo Mineo (perkusie), na klávesy hral Alex Trebo. Ak ešte niekomu ostala po tomto koncerte energia, mohol sa pokojne pohupovať v rytme chill outovej formácie Bebo Best & The Super Lounge Orchestra.

Tí nezostali nič dlžní svojmu menu a priniesli do rozhýbanej sály pokojnejšiu atmosféru Lounge baru. Prevažnú časť repertoáru tvorili brazilské bossa novy a samby či najznámejšie kusy hardbopového obdobia prerobené do latino rytmov. Skupina vystúpila v obsadení: Bebo Best (bicie), Renus Greco (gitara), Mauri Scompabop (trúbka), Sara Toga (spev), Henry Brion (orgán, piano).

Pred a po koncerte vytvárali mimo pódia atmosféru DJ-i, opener patril slovenskému DJ C.O.D.E. a neskorý chillout bol v réžii rakúskej DJane Lady Smiles.

Festival E.ON Jazz Night už po štvrtý raz ukázal, ako osloviť ľudí spojením jazzu a súčasných trendov. Nebojácna dramaturgia Martina 'Pyca' Rauscha si získava čoraz viac priaznivcov tohto jedinečného podujatia.

Pre všetkých, ktorým sa nepodarilo prísť máme výber fotografií hudobného fotografa Zdenka Hanouta.
Redakcia Jazz.sk

 

Galéria

eon_jazz_2012_01.jpg
eon_jazz_2012_02.jpg
eon_jazz_2012_06.jpg
eon_jazz_2012_03.jpg
eon_jazz_2012_05.jpg
eon_jazz_2012_04.jpg
eon_jazz_2012_07.jpg
eon_jazz_2012_08.jpg
eon_jazz_2012_10.jpg
eon_jazz_2012_11.jpg
eon_jazz_2012_12.jpg
eon_jazz_2012_13.jpg
eon_jazz_2012_14.jpg
eon_jazz_2012_15.jpg
eon_jazz_2012_16.jpg
eon_jazz_2012_17.jpg
eon_jazz_2012_18.jpg
eon_jazz_2012_19.jpg
eon_jazz_2012_20.jpg
eon_jazz_2012_21.jpg
eon_jazz_2012_22.jpg
eon_jazz_2012_23.jpg
eon_jazz_2012_24.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...