František Báleš ansámbel spolu so svojimi žiakmi predstaví svoje Básne múzické v novej podobe: Nenechajte si ujsť koncert v rámci projektu Students Meet Professionals

František Báleš ansámbel spolu so svojimi žiakmi predstaví svoje Básne múzické v novej podobe: Nenechajte si ujsť koncert v rámci projektu Students Meet Professionals
Dávid Oláh
Jazzový klavirista, skladateľ, aranžér a pedagóg František Báleš už dlhé roky pedagogicky pôsobí na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave. V rámci aktivít Cirkevného konzervatória sa nachádza aj projekt Students Meet Professionals, ktorý sa týka spolupráce žiakov konzervatória s ich lektormi, ale aj s rôznymi hosťami, ktorí sú profesionálnymi umelcami. Báleš v rámci projektu predstaví svoj najnovší hudobný počin Básne Múzické. Nenechajte si ujsť niektorý z koncertov a príďte.
 
 
Charakteristika projektu Students Meet Professionals: 
 
Students Meet Professionals je edukačno-umelecký projekt zameraný na podporu a skvalitnenie vzdelávania v oblasti interpretačného umenia. Hlavným cieľom je aktívna spolupráca študentov hudobného umenia a profesionálnych interpretov na širokej platforme vzdelávacích podujatí – prednášky, semináre, interpretačné kurzy, tvorivé dielne. Neoddeliteľnou súčasťou tohto procesu je príprava umeleckých výkonov a ich prezentácia na koncertoch. Projekt je jedinečným počinom na poli edukačnom a interpretačnom, s intenciou podporiť neformálne vzdelávanie, vytvoriť nové príležitosti pre mladých umelcov a podporiť ich intelektuálny rast.
 
Projekt vznikol v r. 2014 ako iniciatíva mladých pedagógov pôsobiacich na Cirkevnom konzervatóriu, ktorí sa snažia o skvalitňovanie hudobného vzdelávania na Slovensku. Hlavným zámerom bolo podporiť neformálne vzdelávanie, zamerať sa na projektovú formu vyučovania a aplikovať ju do oblasti hudobnej edukácie. Projekt tvorí výrazný doplnok ku štandardnému vyučovaniu, významne akcentuje komplexné znalosti a priamy kontakt s aktuálnym svetom umenia a kultúry.  Snahou projektu je prekročiť priemerný formát vzdelávacej aktivity. Cieľom podujatí je interaktivita, polemika, diskusia a prekonávanie starých paradigiem vzdelávania. Nakoľko sa 1. ročník projektu (v r. 2015) ukázal ako mimoriadne úspešný, rozhodli sme sa projekte pokračovať a každý rok prinášať nové podnety hudobnej edukácie a do života hudobnej obce. Nemenej významná sa ukázala aj spolupráca inštitúcií, ktoré sa podieľajú na hudobnom vzdelávaní. 
 
Na projekte aktívne spolupracujú ZUŠ a VŠ hudobného zamerania. Projekt už v prvom ročníku presiahol hranice Bratislavy, dokonca i SR. Aktívne sa na podujatiach podieľali žiaci a pedagógovia zo ZUŠ z celého Slovenska, Konzervatórium Bratislava, Konzervatórium Žilina, Konzervatoř Brno, JAMU Brno, Rakúske kultúrne fórum, Pedagogická fakulta Nitra, ... Poslucháčsky projekt zasahuje mnoho žiakov a študentov hudby, hudobných pedagógov, odbornú i širšiu verejnosť. Projekt prispieva k obohateniu kultúrneho života  a naplno rozvíja potenciál mladých ľudí. Je zároveň jedinečným počinom a prináša pozitívne podnety do hudobného vzdelávania.  
 
       
Básne múzické - Students Meet Profesionals 2019 – Re Cykly: 
 
Autorský projekt Františka Báleša - skladby na texty básní významných slovenských a českých básnikov (Smrek, Rúfus, Seifert, Kostra, Hrubín, Skácel a ďalší) v podobe súčastného jazzu. 
Skladby vznikli v roku 2018 ako piesňový cyklus na počesť 100. výročia vzniku Československej republiky. V roku 2019 budú uvedené v podobe, ktorá prináša poslucháčovi krásu poézie v spojení, bohatou jazzovou harmóniou, rytmom, výraznými melodickými líniami s presahom do klasickej hudby 1. polovice 20.storočia a moderným tancom s baletnými prvkami. 
Hudobno - tanečnej interpretácii predchádza recitácia jednotlivých básní recitátormi.
 
 
Koncerty: 
 
Zložky: jazzový ansámbel (klavír, gitara, kontrabas, bicie, saxofón,), Sólové spevy (jednohlas a dvojhlas), Zbor
 
Študenti Konzervatória sa spoluprácou s profesionálnymi hudobníkmi najlepšie zoznámia s prácou, ktorá ich čaká v budúcnosti. Vzájomnou spoluprácou s tanečnou zložkou sa zároveň buduje skúsenosť, ktorá je nepostrádateľná  v projektoch tohto rozsahu. 
 
Pred každým koncertom bude realizovaná krátka prednáška autora o spôsobe práce s literárnym dielom smerom k hudbe. Prednáška sa opiera o možnosti, ktoré prináša súčastná jazzová hudba v harmonickom, rytmickom a melodickom rozsahu v súvislosti s textovou predlohou. Poslucháči tak majú možnosť sa bližšie zoznámiť s procesom práce na tomto projekte a vzápätí si ho vypočuť v jeho znejúcej koncertnej podobe.
 
 
Miesto a termíny koncertov:
 
25. 11. 2019 Divadlo Nová Scéna Bratislava
 
26. 11. 2019 Staré Divadlo Karola Spišáka v Nitre 
 
27. 11. 2019 Dom Kultúry Lúky v Bratislave
 
 
 
Tlačová správa

 

Esprit 2023

Galéria

smp_29_11_19_uprava.jpg
smp_29_11_19_uprava.jpg

 

 

Ďalšie články

Jana Kozáková vydáva album Vlčie maky: Hudba z podpoľania v jazzovej úprave zaznie na novembrovom turné
Na slovenský trh sa prednedávnom dostal nový štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky. Jedná...
Lukáš Oravec: Morálna stránka hostí, ktorých si muzikanti pozývajú, je lotéria
Porozprával som sa s trubkárom, aranžérom, skladateľom a pedagógom Lukášom Oravcom, ktorý sa už o...
Jazz nás spája: Hanka Gregušová mieri na turné s Ericom Wyattom i česko-slovenskou muzikantskou špičkou
Slovenský jazz sa môže tešiť na ďalšiu spoluprácu hviezdneho amerického jazzmana s domácimi...
Marek Dorčík pripravuje šnúru v Anglicku, hosťom bude Lukáš Oravec
Slovenskí jazzmani hrávajú často aj v zahraničí, najmä v rámci Európy, no obvykle sa po šnúre...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...