Galéria jazzových trombónistov: Curtis Fuller

Galéria jazzových trombónistov: Curtis Fuller
jazz.sk

Curtis Fuller Dubois , (narodený 15.12.1934 v Detroite, USA), je skvelý jazzový (dnes 78 ročný !) trombónista, známy nielen ako dlhoročný člen Art Blakeyho Jazz Messengers, ale aj ako vynikajúci sólista a spoluhráč mnohých a mnohých špičkových jazmenov a orchestrov.

Rodičia Curtisa Fullera zomreli, keď bol ešte malý, preto bol vychovaný v sirotinci. V Detroite vychodil základnú školu a študoval na hudobnej škole, kde bol spolužiakom a neskôr aj spoluhráčom s dnes známymi jazzovými hudobníkmi, ako Paul Chambers, Donald Byrd, Tommy Flanagan, Thad Jones a Milt Jackson. Detroit bol v tých rokoch doslova živnou pôdou pre jazz a výborných jazzových muzikantov. Hudobné znalosti rozvíjal aj počas vojenskej služby 1953-55, kde hral s Paulom Chambersom a tiež s bratmi Natom a Cannonballom Adderleym. Po návrate sa pripojil k detroitskému orchestru Yusefa Lateefa, s ktorým sa v roku 1957 presťahoval do NY, kde začal nahrávať pre Presige Records už ako kapelník vlastnej formácie.

Curtis Fuller bol nový objav a jeho talent a spôsob hry sa výrazne potvrdil práve po príchode do NY. Napriek tomu, že sám obdivoval J.J.Johnsona a počúval Jimmyho Clevelanda, Urbieho Greena a Boba Brookmeyera, prišiel s novým a unikátnym štýlom a zvukom. Ako 22 ročný mladý trombónista v krátkom čase nahral 6 vlastných albumov a 15 albumov ako sideman. Pre nahrávaciu spočnosť Blue Note Records nahral veľa nahrávok ako spoluhráč formácií Milesa Davisa, Sonnyho Clarka a Johna Coltrana, Buddyho Powella, Wayna Shortera a Jimmyho Smitha. Neskôr sa stal členom formácie Art Farmer–Benny Golson a už spomínaného orchestra Jazz Messengers (1961-65).

Curtis Fuller je aj po istých zdravotných problémoch stále aktívny a činný jazzmen, je člen Fakulty letnej školy umenia štátu NY. Je známy ako pozitívny a stále optimistický človek, profesionál, ktorý rieši situácie s prehľadom a humorom jemu vlastným.

Pred časom sme mali možnosť vidieť a počuť Curtisa Fullera aj na Jazzových dňoch v Bratislave – a to práve v quintete s Bennym Golsonom. Bol to skvostný koncert klasického hardbopu a mainstreamu s krásnym lyrickým a zamatovým tónom trombónistu Curtisa Fullera.

Jasné, že patrí do galérie mojich favoritov – trombónistov.

 

Vlado Vizár

Esprit 2023

Galéria

Curtis Fuller
Curtis Fuller
Curtis Fuller

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...