Galéria jazzových trombónistov: Tommy Dorsey

Galéria jazzových trombónistov: Tommy Dorsey
jazz.sk

Thomas Francis "Tommy" Dorsey, Jr , (19.11.1905 – 26.11.1956 ),

bol americký swingový a jazzový trombónista, skladateľ a kapelník, výrazná postava swingovej big bandovej éry rokov 1930-1950. Vynikal lahodným mäkkým tónom, vďaka ktorého ho prezývali aj “Sentimentálny gentleman swingu”. Narodil sa v Shenandoah, v štáte Pensylvánia, ako druhý zo štyroch detí. Jeho starší brat Jimmy bol výborný klarinetista a saxofonista a Tommy už ako 15 ročný začal hrať s bratom Jimmym vo viacerých orchestroch, najmä v big bande Paula Whitemana. V roku 1929 vznikol orchester “The Dorsey Brothers Orchestra”, s ktorým nahrali viacej známych swingových hitov. V roku 1934,35 bol členom tohto orchestra aj neskôr slávny trombónista a kapelník Glenn Miller.

Bratia Dorseyovci mali veľmi rozdielne povahy, čo prehlbovalo už aj tak časté rozpory medzi nimi. Napokon v roku 1935 sa bratia rozišli a Tommy založil vlastný big band. Tommy Dorsey bol známy ako perfekcionalista, ale zároveň ako človek s nestálou a komplikovanou povahou. Prijímanie a vyhadzovanie svojich členov veľakrát záviselo na jeho momentálnej nálade. Talentovaných spevákov a hudobníkov z iných kapiel “lanáril” neobvykle tvrdo a aj bezohľadne. Orchester bol ale veľmi úspešný a obľúbený. V roku 1939 pripustil kritiku, že orchestru chýba jazzový výraz a najal aranžéra Sy Olivera. Ten upravil a aj skomponoval viacero jazzových skladieb.

V roku 1940 nastúpil do orchestra spevák Frank Sinatra, ktorý práve tu, v big bande Tommyho Dorseyho, začal svoju závratnú spevácku kariéru. Frank viackrát spomínal, že veľký a pozitívny vplyv na neho mala technika dýchania a hry na trombóne Tommyho Dorseyho. Orchester hral, nahrával, cestoval, natáčal filmy. V big bande sa vystriedali mnohí a skutočne výborní hudobníci a speváci.

Tommy Dorsey sa takisto venoval podnikaniu a biznisu – čo bolo inak vlastné jeho tvrdej a  nekompromisnej povahe. Mal obchodný spor aj s Glennom Millerom, ktorému požičal peniaze na založenie jeho vlastného orchestra, ale neskôr, keď sa Glenn Miller úspešne presadil, Tommy Dorsey požadoval odvádzanie percentuálnej čiastky z Glenn Millerových ziskov.

V roku 1946 Tommy Dorsey svoj orchester rozpustil, ale len nakrátko, lebo jeho nahrávky zaznamenali veľký úspech a v roku 1947 sa stali hitom v rebríčkoch USA. To mu umožnilo znova postaviť nový orchester a pustil sa do ďalšej práce a ďalších úspechov. Približne v rokoch 1953 sa zmieril s bratom Jimmym, pozval ho do svojich pravidelných TV show a koncertov. V jednom programe pozval aj budúcu rockovú hviezdu Elvisa Presleyho.

26. novembra 1956 Tommy Dorsey náhle v spánku sa začal po ťažkom jedle dusiť a zomrel (ako 51 ročný). Vedenie orchestra prebral jeho brat Jimmy Dorsey, ale žiaľ len nakrátko, pretože aj Jimmy zomrel ani nie rok po Tommym – na rakovinu pľúc.

Orchester “The Tommy Dorsey Orchestra” viedol ďalej (s povolením manželky Jane Dorsey) Waren Covington, potom Sam Donahue a napokon Buddy Morrow – až do svojej smrti v roku 2010.

           

            Áno, súhlasím s názorom, že Tommy Dorsey nie je práve tou “veľkou jazzovou” postavou jazzového trombónistu v dnešnom ponímaní a podľa dnešných kritérií – jeho hudba bola na rozhraní populárnej a tanečnej hudby. Rozhodol som sa ale ho predstaviť v Galérii jazzových trombónistov pre jeho nesporne jedinečný, až kultový prejav technicky a prednesovo skvelých trombónových sól. Tommy Dorsey bol a je významným pojmom a ikonou bigbandového swingu – jazzového štýlu rokov 1930 – 1950. Jeho sóla v skladbách “I´m Getting Sentimental Over You”, alebo “Indická Pieseň Sadka” od Rimskeho Korzakova, a.i.  – sa navždy preslávili a zaradili do hudobnej, swingovej a jazzovej klenotnice.

 

Vlado Vizár

Galéria

Tommy a Jimmy Dorsey.jpg
Tommy Dorsey 1.jpg
Tommy Dorsey 2.jpg
Tommy Dorsey a Frank Sinatra.jpg
Tommy Dorsey, Gene Krupa.jpg
Tommy Dorsey, Charlie Barnet, Lionek Hampton, Louis Armstrong.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...