Grace Kelly: Všetko je možné

Grace Kelly: Všetko je možné

 

„Cítim, že prostredníctvom hudby šírim duchovnú energiu, ktorá, dúfam, prechádza na ľudí a je úžasné sledovať ako táto hudba na ľudí vplýva. Pretože je to dar, ktorým som bola obdarovaná, cítim, že je veľmi dôležité sa oň podeliť.“
  – Grace Kelly
 
Grace Kelly je vo svojich dvadsiatich rokoch úspešná speváčka, saxofonistka, skladateľka, textárka, aranžérka a pedagogička a každým dňom posúva svoje možnosti ďalej. Keď hosťovala na koncertoch orchestra centra Jazz at Lincoln Center, bol umelecký riaditeľ centra a turbkár Wynton Marsalis natoľko očarený jej vystúpeniami, že ju následne pozval hosťovať na inauguračné oslavy Baracka Obamu do Divadla Eisenhower Kennedyho Centra. Jej hudobná kariéra začala naberať rýchle obrátky a v priebehu pár rokov bola mladá hudobníčka pravidelne oceňovaná: štyri po sebe nasledujúce roky dostala cenu za Najlepší jazzový výkon (Best Jazz Act) vrámci udeľovania cien Phoenix Best Music Poll, a tento rok to už bol Najlepší národný jazzový výkon (Best National Jazz Act). V rokoch 2007, 2008, 2010 a 2011 vyhrala cenu Mladých jazzových skladateľov nadácie spoločnosti ASCAP (Americká spoločnosť skladateľov, spisovateľov a vydavateľov) a na udeľovaní hudobných cien v Bostone (Boston Music Awards) bola v rokoch 2008 a 2010 vyhlásená za Jazzovú umelkyňu roka. Prestížnu cenu Downbeat Critics Poll v kategórii Vychádzajúca hviezda – alt saxofón získala až štyrikrát (v rokoch 2009 až 2012) a je zároveň najmladšou hudobníčkou, ktorá cenu kedy získala. 
 
Narodila sa 15. mája 1992. Z matkinej strany mala silné hudobné zázemie, vďaka čomu už v šiestich rokoch začala chodiť na hodiny klavíra, pri ktorom dodnes komponuje veľa svojich skladieb. K hre na saxofón ju inšpirovali albumy Stana Getza a ďalších jazzových saxofonistov, ktoré cez víkendy počúvali jej rodičia. Vo 4. ročníku základnej školy začala študovať klarinet a o pár mesiacov neskôr začala chodiť na súkromné hodiny hry na saxofón. Ken Berman, učiteľ hudby, bol tak nadšený jej hrou, že trval na tom, aby začala nahrávať. 
 
Prvý album Dreaming nahrala v roku 2004, keď mala dvanásť rokov. V tomto období si obľúbila hranie na pódiu. V roku 2005 jej vyšlo dvoj-CD Times Too. No bola to až titulná skladba jej tretieho albumu, Every Road I Walked (album vyšiel v roku 2006), ktorá jej priniesla prvú cenu nadácie spoločnosti ASCAP. 
 
Hoci mala len štrnásť rokov, dirigent Keith Lockhart ju požiadal, aby zahrala svoje skladby na koncerte. Grace Kelly pri tejto príležitosti napísala svoju prvú kompozíciu pre orchester a zahrala ju v Symphony Hall v Bostone. „Táto skúsenosť ma naučila, že všetko je možné,“ hovorí Grace Kelly. V nasledujúcom období hrala a nahrávala s hudobníkmi ako Dave Brubeck, Wynton Marsalis, Phil Woods, Harry Connick Jr., Jamie Cullum, Frank Morgan, Esperanza Spalding, Toots Thielemans, Dianne Reeves, Ann Hampton Callaway a mnohými ďalšími. 
 
V roku 2008 jej vyšiel štvrtý album, na ktorom hosťoval Lee Konitz, u ktorého študovala od svojich trinástich rokov. GRACEfulLEE bol magazínom Downbeat mimoriadne dobre ohodnotený známkou **** ½ a pravidelne bol označovaný za jedno z najlepších jazzových albumov roku 2008. V roku 2009 vyšiel jej piaty album Mood Changes. V nasledujúcom roku nahrala spolu so saxofonistom Philom Woodsom spoločný album Man With The Hat, ktorý je poctou bebopu a obsahuje štandardy ako aj autorské skladby Kelly a Woodsa.
 
V šestnástich začala študovať na slávnej Berklee College of Music. Napriek tomu, že štúdium musela skoordinovať s početnými vystúpeniami, stala sa absolventkou školy už vo svojich devätnástich rokoch a tento rok na Berklee už viedla vlastné kurzy. V súčasnosti je jej posledným albumom Grace. Spoločnosť PAZZ label ho vydala minulý rok a Grace Kelly sa v ňom posunula do žánru gospel jazz. Jej ambíciou je ďalej rozvíjať svoj talent, venovať sa jazzu, ale aj iným žánrom a väčším aranžmánom.

Grace Kelly vystúpi na Bratislavských jazzových dňoch 2012, v piatok, 26. októbra.

Foto: http://asaihl.keuka.edu 
- nat -

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...