Hrajú spolu prvý krát a nahrávajú albumy: It Has To Be Jazz spája jazzmanov budúcnosti

Hrajú spolu prvý krát a nahrávajú albumy: It Has To Be Jazz spája jazzmanov budúcnosti

Predstavte si, že skupina mladých hudobníkov, ktorí sa nikdy predtým nestretli, spoločne vojdú do štúdia, aby si zajammovali a rovno to nahrajú. Odvážne? Juhoafrický projekt "It Has To Be Jazz" v Johannesburgu takéto muzikantské stretnutia umožňuje a to pomerne úspešne - počas posledných 3 mesiacov zorganizoval už 6 takýchto sessions a teda aj 6 nahratých albumov.

 

Stretávanie sa a spoločné hranie bolo jedným zo základných pilierov jazzu už od jeho počiatkov. Aj preto sa organizácia v Juhoafrickej republike rozhodla vytvoriť projekt, ktorého cieľom by bolo sprostredkovať takéto stretnutia a vytvárať tak príležitosti pre mladých hudobníkov nachádzať nových spoluhráčov a spoločne nahrávať. Rozličné nástroje, rozmanitosť štýlov, jedinečné skúsenosti a pohľady - to všetko prispieva ku vytvoreniu zaujímavého výsledku vo forme "surového", doteraz nehraného jazzu. 

 

Tento projekt vznikol len nedávno a jeho zakladateľ Tshepo Maseko ho vytvoril na základe konverzácie so svojim otcom o tom, či je jazzová mládež súčasnosti dosť silná na to, aby jazz udržala živý a posúvala ho ďalej. Začal s priateľmi a hudobníkmi, ktorých poznal a potom projekt postupne rozrástol a začal priťahovať aj nových mladých hudobníkov, ktorí sa chceli zviditeľniť na jazzovej scéne. Stretli sa v štúdiu v Pretorii a už o polhodinu jammovali a tento jam bol nahrávaný, podobne ako boli zaznamenávané aj ostatné aspekty tejto session.

 

Nejde totiž iba o zvukovú nahrávku, na základe každého takéhoto stretnutia vzniká aj kniha, v ktorej je zdokumentovaný proces nahrávania ako aj vyjadrenia hudobníkov, ich pozadie a spôsoby, akými ku nahrávaniu pristupovali. Albumy, ktoré doteraz vznikli, majú názvy "Spontaneous Combustion", "The Exchange", "The Horn of Africa", "Mother Tongue" a "Playground". 

 

Vytvoriť takéto albumy je podľa Maseka finančne náročné, vzhľadom na to, že 100% poplatkov zatiaľ nesie jeho organizácia. Zároveň sa tým pokúša zabezpečiť, aby všetky tantiémy smerovali priamo ku autorom a nie nahrávacím alebo distribučným spoločnostiam. Napriek tomu je však z projektu nadšený a  verí, že dokázal, že aj súčasná jazzová mládež má na to, aby jazz posúvala ďalej. Prvý album zo série, Spontaneous Combustion, je dostupný prostredníctvom viacerých kamenných obchodov v Juhoafrickej republike a čoskoro snáď bude dostupný aj na internete!

 

Zdroj: Channel 24

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band má za sebou nahrávanie v štúdiu. Dvojalbum prinesie autorskú hudbu lídra i jednotlivých členov orchestra
Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band patrí k jedným z mála big bandových projektov na Slovensku, ktoré už...
Črtá sa stretávka kapely snov: Plánuje kvarteto Joshuu Redmana nahrať nový album?
Saxofonista a skladateľ Joshua Redman obnovil svoje kvarteto z 90. rokov minulého storočia. V jeho...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...