Hudba ako liek: Detská nemocnica v St. Louis lieči rakovinu jazzom

Hudba ako liek: Detská nemocnica v St. Louis lieči rakovinu jazzom

Neurofibromatóza je rakovinové ochorenie, ktoré napáda predovšetkým nervový systém človeka. Touto chorobou priemerne trpí 1 z 3000 ľudí a prejavuje sa už od útleho veku, kedy okrem iného spôsobuje ťažkosti s pohybom, poruchy učenia, a problémy so socializáciou či začleňovaním sa do kolektívu. Zatiaľ na ňu neexistuje liek. Dr. David Gutmann z detskej nemocnice v St. Louis sa ju teda rozhodol liečiť svojrázne, jazzom.

 

Doktor tvrdí, že jazz a interakcia s ním pomáha zlepšovať pohybové zručnosti a pozornosť, čo sú pre deti s neurofibromatózou problémové oblasti. Ako to prebieha? Rozhodne nejde o sedenie v kruhu a meditatívne počúvanie jazzových nahrávok. Hudba je živá, vychádza z rúk a nástrojov profesionálnych jazzmanov (organizácia Jazz St. Louis) v reálnom čase a priestore. Dr. Gutmann tvrdí, že deti sú tým unesené. Vidia, ako sa hudba tvorí, keď prsty klaviristu dopadajú na klávesy, ktoré rozozvučia a rozhýbu vnútro nástroja. Fascinuje ich to. Naviac majú k dispozícií špeciálne upravené hudobné nástroje, na ktorých sa nedá vylúdiť falošný tón. Deti sú tak aktívne zapojené a stávajú sa reálnou súčasťou celého procesu.

 

"Čím viac sa aktivujú rôzne časti mozgu, tým viac nervových prepojení vzniká a deti sú schopné mentálne rásť. V tomto zmysle je to vlastne liečenie," hovorí doktor.

 

A prečo jazz? "Jazz a medicína zdieľajú zopár spoločných princípov a to sú improvizácia a spolupráca. Riešime problémy s informáciami a nástrojmi, ktoré máme momentálne k dispozícií. Nemáme vždy všetky informácie ani tie najlepšie nástroje. Máme čo máme a s pomocou toho sa vysporadúvame s danou situáciou."

 

Zdroj: Jazztimes.com

Adam Hudec

 

 

 

Ďalšie články

Blízkosť Michaela Breckera: Koncert s názvom The Nearness of You venovaný pamiatke saxofonistu
Koncom januára sa v newyorskom Jazz at Lincoln Center stretla široká paleta hudobníkov, aby vzdali...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...