Jazz Prešov: Štefan 'Pišta' Bartuš feat. Andy Middleton /USA/

Jazz Prešov: Štefan 'Pišta' Bartuš feat. Andy Middleton /USA/
jazz.sk

Jazz Prešov - 19.10.2011

Andy Middleton - saxofón
Štefan „Pišta“ Bartuš- kontrabas
Michal Bugala - gitara
Ľuboš Šrámek - klavír
Peter Solárik - bicie

Zoskupenie Štefan ,,Pišta“ Bartuš&JazzBrothers vzniklo v roku 2009. Vzniklo na vnútorný podnet,,Pištu´´Bartuša, prezentovať a realizovať vlastné hudobné predstavy. Kompozícia je vyústením skúseností autora v rôznych žánroch a druhoch hudby. Najmä vážna hudba, hudba etník a world music.Jedná sa výlučne o akustický jazzový projekt v modernej interpretácii. Jednotlivé skladby reflektujú najnovšie trendy jazzovej hudby. Moderná fúzia latin, klasickej a freemusic v spojení spevnej melodiky, je výsledkom kompozície, pričom každý člen telesa má priestor na vlastnú realizáciu formou improvizácie. Vznikajú rozličné farebné plochy v priestore, sú typické v hudobnom procese. Jednotlivé skladby obsahovo zachytávajú profesné skúsenosti autora, ako aj jeho silné emočné úseky života.

Stefan Bartuš je vyhladavanym kontrabasistom nielen na Slovensku. Narodil sa v rodine muzikantov. Študoval na konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Neskôr bol prijatý na VŠMU v Bratislave. Počas štúdií dosiahol viacero úspechov na štátnych aj medzinárodných súťažiach. Zúčastnil sa niekoľkých workshopov zameraných na klasickú hru. Kontrabas, ako sólový nástroj odprezentoval verejnými vystúpeniami a recitálmi. Účinkoval s telesami z rôznych hudobných žánrov, najmä z oblasti klasickej, etnickej(SĽUK), world musick, gospelu atď...Na multižánrovej scéne sa prezentoval na festivaloch vo väčšine krajín EU. Od roku 2000 je zameraný na JAZZ a pôsobí so špickovými umelcami ako je Matúš Jakabčic-CZ-SK Big Band, Pavol Bodnár-InterjazzionalBand (album získal cenu Aurela), Jozef,,Dodo“Šosoka Quartet, Tomaš Gajlík trio, Michal Bugala Group, Luboš Šrámek East European Artsemble. Spolupracoval so svetovo známymi umelcami, ktorými sú napr. Rick Margitza, Jeff Gardner, Andy Middleton, Howard Curtis, Harry Sokal, Fritz Pauer, Danilo Memolli, Jánusz Muniak, Kornel Fekete Kovac, Sandro Gibelliny, Gail Anderson, Danny Grisset, Vladimir Kostadinovic, Karen Adwords, Juraj Bartoš, Berco Balogh atď….Dosiahol niekoľko úspechov na jazzovych súťažiach- v Belgicku Jazz Hoeilart international, v Španielsku – Getxo.V oboch pripadoch s kvartetom Mila Suchomela.Absolvoval koncert pre EBU live.Nemecko Glachau-laureat súťaže s formáciou L. Lužinská&All time jazz. Participoval na produkcii mnohých albumov. V súčastnosti pripravuje svoj debutový album, na ktorom sa bude podielať interpretačne aj autorsky.

Ako hosť sa na turné predstaví špičkový americký saxofonista Andy Middleton, ktorý je dlhodobobo kritikmi považovaný za jedného z najlepších svetových jazzových saxofonistov. Aj keď je technicky majstrovský hráč, Middletonove sóla sú skôr známe pre ich inšpirujúcu fantáziu, rytmický drive, lyričnosť a dobrodružnú energiu. Takisto jeho kompozície sú harmonicky moderné a lyrické s čistým zmyslom pre tradíciu. Middletonov jedinečný výraz ako hráča aj skladateľa/aranžéra priviedol jazzové ikony ako Dave Hollanda, Kenny Wheelera a Ralph Townera k nahrávaniu a účinkovaniu s ním. Nahrával aj s Mariou Schneider, Renee Rosnes, Randy Breckerom, Bill Evansom, Lionel Hamptonom, Bob Mintzerom, Joey Calderazzom, John Abercrombiem aj s Adam Nussbaumom. Narodený v Harrisburgu/ Pennsylvania. Andy získal svoj titul z kompozície na Univerzite Miami.

PR článok

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...