Jazzman týždňa: Anthony Jackson

Jazzman týždňa: Anthony Jackson
Patrik Gömöri

Basgitarista Anthony Jackson je bezpochyby jedným z majstrov svojho nástroja. Všadeprítomný sideman s ľahko rozpoznateľným štýlom hrania sa dlhodobo objavuje na nahrávkach v mnohých hudobných žánroch. Jeho dravý a húževnatý prístup a hudobné inovácie ho priviedli k vynájdeniu šesťstrunovej basgitary, ktorú hrdo nazýva kontrabasovou gitarou.        

Anthony Jackson sa narodil 23. júna 1952 v New Yorku. Ako dieťa sa začal učit hre na klavír a neskôr objavil čaro basgitary. Rovnako ako mnoho ďalších basistov v tom období, bol veľmi silno ovplyvnený legendárnym Motown basgitaristom James Jamersonom. Už v 18-tich rokoch sa začal etablovať na scéne ako vynikajúci štúdiový hudobník, ktorý po tom ako sa stal členom skupiny Billy Paula začal úzko spolupracovať s vydavateľstvom  Philadelphia International Records. Dlhé desaťročia nahrával s mnohými hudobníkmi nielen z jazzového hudobného sveta. Začal objavovať čaro rôznych štýlov a medzi jeho inšpiračné zdroje prijal napríklad aj francúzskeho skladateľa Olivier Messiaena.  


 

Ako basgitarista dosiahol mimoriadny úspech, zoznam hudobníkov s ktorými spolupracoval či už koncertne alebo štúdiovo je veľmi rozsiahly. Medzi najvýznamnejšie spolupráce však určite možno pokladať tie s Roberta Flack, Buddy Richom, Michal Urbaniakom, Al DiMeolom, Chick Coreom, Michel Petruccianim, Lee Ritenourom, Michel Camilom, Leon Pendarvisom, Paul Simonom, Chaka Khan, Steely Dan, alebo napríklad Donald Fagenom. Napriek tomu, že štúdiovo spolupracoval ako hosť Anthony Jackson s japonskou klaviristkou Hiromi už pri albumoch Another Mind (2003) a Brain (2004), ako stály člen jej nového The Trio Project bol až od roku 2011 spolu s bubeníkom Simon Phillipsom. V tomto zložení vydali 4 albumy, Voice (2011) , Move (2012), Alive (2014) a Spark (2016). Naďalej aktívne koncertuje ako sideman v rôznych projektoch po celom svete.

Autor: Patrik Gömöri
Zdroj: www.allaboutjazz.com
Foto: www.notreble.com

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...