Jazzman týždňa: Cyrus Chestnut

Jazzman týždňa: Cyrus Chestnut

 

Cyrus Chestnut je americký jazzový klavírista, skladateľ a producent. Josh Tyrangiel, hudobný kritik pre časopis Times, napísal v roku 2006: „To, čo robí Chestnuta najlepším jazzovým klavíristom jeho generácie, je vôľa opustiť noty a hrať v priestore.“
 
Cyrus Chestnut sa narodil 17. januára 1963 v Baltimore, Maryland. Jeho otec McDonald bol organistom v kostole a jeho matka, sociálna pracovníčka, bola zároveň vedúcou kostolného zboru. Chestnutova hudobná kariéra začala už v jeho šiestich rokoch, keď hral na klavíri v kostole Mount Calvary Baptist Church vo svojom rodnom meste. V deviatich rokoch študoval klasickú hudbu v Peabodyho inštitúte. V roku 1985 dostal Chestnut titul v odbore jazzovej kompozície a aranžovania od renomovanej Bostonskej hudobnej školy Berklee College of Music. Už počas týchto štúdií dostal tri ocenenia: v roku 1982 Eubie Blake Fellowship, v 1983 Quincy Jones Scholarship a v 1984 Oscar Peterson Scholarship. 
 
Po ukončení štúdia spolupracoval ako klavírista s viacerými hudobníkmi, s ktorými odohral turné: s Jonom Hendricksom hral v rokoch 1986-1988, s Terrenceom Blanchardom v 1988-1990, v tom istom období hral s Donaldom Harrisonom. V roku 1991 odohral turné s Wyntonom Marsalisom a v rokoch 1991-1993 hral s triom Bennyho Cartera. 
 
V roku 1993, vo veku tridsiatich rokov, podpísal Chestnut zmluvu so spoločnosťou Atlantic Records a ešte v tom istom roku vydal album Revelation. V ďalších rokoch mu Atlantic Records vydávali albumy: The Dark Before The Dawn v 1994, v nasledujúcom roku vyšiel album Earth Stories (1995), v roku 1998 Cyrus Chestnut. Okrem toho vystupoval alebo nahrával s mnohými ďalšími hudobníkmi, ako napríklad Freddy Cole, Chick Corea, Bette Midler, Jimmy Scott, Isaac Hayes, ale aj s opernou divou Kathleen Battle. Vzťahy medzi Kathleen Battle a Chestnutom boli aj vďaka ich spoločnému náboženskému zázemiu veľmi dobré a Chestnut sa nakoniec v roku 1996 zúčastnil aj na jej turné v USA. Neskôr v tom istom roku vydal album Blessed Quietness: A Collection of Hymns, Spirituals and Carols, v ktorom sú výrazné štýly gospel a blues. Okrem toho sa v tomto roku začal premietať film režiséra Roberta Altmana, Kansas City, na ktorého soundtracku sa Chestnut podieľal. 
 
 
V roku 2000 podpísal Chestnut zmluvu s manažérom Bruce Garfieldom, vďaka ktorému neskôr spolupracoval s Vanessou L. Williams, Brianom McKnightom, či s Harlemským chlapčenským zborom. V roku 2001 mu vyšiel album Soul Food, s Christianom McBrideom na kontrabase, s bubeníkom Lewisom Nashom a špeciálnymi hosťami vrátane Jamesa Cartera, Stefona Harrisa, Wycliffe Gordona a Marcusa Printupa. Tento album sa dostal do zoznamu najlepších albumov za rok 2002 magazínu Down Beat a v jazzových hitparádach sa dostal do najlepšej desiatky.
 
V roku 2006 vydali TelArc Records jeho album Genuine Chestnut. Na albume je sprevádzaný svojím triom: Michael Hawkins (kontrabas) a Neal Smith (bicie). Okrem tria album nahrávali aj ďalší hudobníci Russell Malone (gitara) a Steve Kroon (perkusie). Album obsahuje aj niekoľko jazzových verzií známych popových skladieb druhej polovice 20. storočia, gospelové skladby, ako aj Chestnutova vlastná bebopová skladba „Mason Dixon Line.“ 
 
V súčasnosti Chestnut nahráva pre spoločnosť Addeo Music InternationalCyrus Chestnut pravidelne hrá so svojím triom, vystupuje na jazzových festivaloch a v kluboch a koncertných sieňach po celom svete. Vďaka svojím schopnostiam výborného klavíristu hral v mnohých big bandoch, vrátane Lincoln Center Jazz Orchestra, Dizzy Gillespie Big Band a Carnegie Hall Jazz Orchestra. 
 
Foto: allaboutjazz.com
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...