Jazzman týždňa: Kurt Elling

Jazzman týždňa: Kurt Elling

 

Kurt Elling je americký jazzový spevák, barytón s rozsahom štyroch oktáv, skladateľ a textár. Narodil sa v Chicagu, štát Illinois a vyrastal v Rockforde. O hudbu sa začal zaujímať vďaka svojmu otcovi, ktorý bol zbormajstrom v kostole. Počas mladosti spieval v zboroch a hral na rôzne hudobné nástroje, ale k jazzu sa dostal až na škole Gustavus Adolphus College. Počas svojej speváckej kariéry bol deväť krát nominovaný na cenu Grammy, vyhral cenu Best Vocal Jazz Album za album Dedicated to You (2009, Concord). Za posledných dvanásť rokov sa každý rok umiestnil v DownBeat Critics Poll, Jazz Journalist Association (Asociácia jazzových žurnalistov) ho osemkrát menovali za „jazzového speváka roka“ a pravidelne dostáva ocenenia po celom svete. Od roku 1995 spolupracuje s klavíristom a skladateľom Laurence Hobgoodom v kvartete, ktorý pravidelne vystupuje po celom svete. Narodil sa 2. novembra 1967, v piatok oslávi 45 rokov. 
 
Elling študoval na Bohosloveckej fakulte Chicagskej univerzity odbor Filozofia náboženstva a už počas štúdií začal spievať v kluboch. Cez deň čítl Kanta a Schleiermachera a po nociach okupoval kluby. Zistil však, že sa nemôže venovať obom činnostiam naplno a tak, tesne pred ukončením štúdia zo školy odišiel a začal sa venovať kariére jazzového speváka.
 
Začal vystupovať v okolí Chicaga, scatoval a improvizoval vlastné texty. Začiatkom deväťdesiatych rokov nahral demo a podpísal zmluvu s Blue Note Records. Jeho debut Close Your Eyes (2005) bol nominovaný na Grammy. O dva roky neskôr vyšiel druhý album The Messenger (2007). Počas jeho spolupráce s Blue Note Records, ktorá trvala desať rokov (1995-2005), vyšlo Ellingovi dohromady šesť albumov. Tými ostatnými sú: This Time It's Love (1998), Live in Chicago (2000), Flirting with Twilight (2001) a Man in the Air (2003). 
 
V roku 2006 prešiel k nahrávacej spoločnosti Concord. Nasledujúci rok mu vyšiel jeho v poradí ôsmy a v Concorde prvý album Nightmoves a Elling zostal Concordu verný dodnes. Druhým albumom v Concorde bol Dedicated to You (2009), ktorý bol poctou Johnovi Coltraneovi a Johnnymu Hartmanovi, bol nahratý ako koncert v Lincoln Centre v New Yorku. Poslednými dvomi albumami, ktoré v spolupráci Ellinga s Concordom vyšli, sú The Gate (2011) a tohtoročný 1619 Broadway – The Brill Building Project. 
 
Počas svojej kariéry spolupracoval s mnohými hudobníkmi, medzi ktorých patria Al Jarreau, David Amram, Bob Belden, Joanne Brackeen, Oscar Brown, Jr., Billy Corgan, Orbert Davis, George Freeman, Buddy Guy, Jon Hendricks, Charlie Hunter, Randy Bachman, Bob Mintzer, Rex Richardson, a Bob Sheppard.
 
V súčasnosti hrá Kurt Elling so svojou kapelou v takomto obsadení:
  • Kurt Elling - spev 
  • Laurence Hobgood - klavír, hudobná réžia
  • John McLean - gitara
  • Clark Sommers - kontrabas
  • Kandrick Scott - bicie

Foto: allaboutjazz.com

-nat-

 

 

Ďalšie články

Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...