Jazzman týždňa: Manu Katché

Jazzman týždňa: Manu Katché
Patrik Gömöri

Napriek tomu, že je predovšetkým hráčom na bicie nástroje sa postupne začal prezentovať aj ako líder svojich projektov a skladateľ. V svojich kompozíciách má do detailov vypracované aranžmány pre svojich hudobných spoluhráčov a kolegov. Jeho hudobnícky entuziazmus ho priviedol na pódia so svetovými menami z oblasti jazzu ale aj popu. Bubeník Manu Katché.

 

Narodil sa 27. októbra 1958 vo francúzskom meste Saint Maur Des Fossés. Začal študovať klasický klavír vo veku siedmych rokov a zapísal sa na Conservatorie Nationale de Paris. Svoju hudobnú kariéru však posunul úplne iným smerom a začal hrať na bicie nástroje. V polovici 80-tych rokov sa Manu Katché uplatnil ako vynikajúci bubeník na turné, ale aj ako štúdiový hudobník. Už v tej dobe mal za sebou angažmán u Petra Gabriela, či  Stinga. Po niekoľkoročnom účinkovaní po boku uznávaných umelcov sa rozhodol, že prišiel čas vydať svoj prvý sólový album. Jeho kolegovia zo spoluprác so Stingom a Petrom Gabrielom mu prisľúbili pomoc pri nahrávaní albumu. Medzi hudobníkmi, ktorí sa na albume zúčastnili, boli napríklad gitarista Daniel LanoisDominic Miller, klavirista Simon Clark, basgitarista Pino Palladino, ale aj napríklad saxofonista Branford Marsalis. Manu Katché sa predstavil už aj ako skladateľ a napísal niekoľko zaujímavých jazzových skladieb s prvkami funku, ale aj rocku. Album s názvom It’s About Time  vyšiel v roku 1992 a priniesol Manu Katchému významný krok do hudobného sveta.

V roku 1999 sa spojil so značkou bubeníckych činelov Zildjian, pre ktorú nahral prezentačné video a začal s ňou následne spolupracovať. Podpísal zmluvu s novým vydavateľstvom ECM a po dlhom období, ale zato vo veľkom štýle, vydal svoj ďalší sólový album. Na spoluprácu si pozval trubkára Tomáša Stanka a saxofonistu Jana Garbareka, s ktorým spolupracoval už od 90-tych rokov. Tomáš Stanko so sebou priviedol aj klaviristu Marcin Wasilewského a kontrabasistu Slawomira Kurkiewicza. Album Neighbourhood vyšiel v roku 2006, Manu Katché sa na ňom predstavil opäť aj ako skladateľ. S odstupom času sa jeho kompozičný štýl zmenil a nadobudol nové kontúry. Jeho kompozície sú melodicky jednoduchšie, ale na druhej strane veľmi dômyselne nakomponované. Najlepším príkladom je napríklad skladba Good Influence obsahujúca melódiu veľmi rýchlo sa dostávajúcu do pamäti poslucháčov. Hudobnícka invenčnosť a muzikalita robí z tohto albumu príjemný počin na poli moderného jazzu s jednoduchšou a priamočiarejšou koncepciou, nachádzajúcou si svoje miesto aj u menej náročnejších poslucháčov.  

V roku 2007 mu vyšiel ďalší sólový album. Vyústením dlhoročnej spolupráce so saxofonistom Trygve Seimom vznikol album Playground. Manu Katché sa opäť podpísal pod vznik všetkých kompozícií. Na albume boli zaangažovaní aj trubkár Mathias Eick, klavirista Marcin Wasilewski, kontrabasista Slawomir Kurkiewicz a gitarista David Torn.

Ako štúdiový a koncertný bubeník spolupracoval Manu Katché s množstvom umelcov. S chorvátskym spevákom Gibonnim na albumoch Mirakul (2001) a Unca Fiber (2006). V rokoch 2003 až 2007 spolu s producentom Dove Attiom, skladateľom André Manoukianom a speváčkou Marianne James bol Manu Katché členom poroty v šou Nouvelle Star, francúzskej verzie American Idol. Jeho hra na bicie sa objavila aj v soundtrackom niekoľkých filmov, napríklad Quand Les Etoiles, Le Demenagement, Mookies, Zone France, For the Love of the Game a ďalších. Od roku 2008 je hostiteľom v hudobnej relácii One Shot Not, v ktorej účinkovali takí hudobníci ako Richard Bona, Marcu Miller, Pino Palladino, Meshell Ndegeocello, Dominic Miller a mnoho ďalších.

 

V roku 2010 vydal Manu Katché ďalší sólový album. Third Round je ďalšou skladateľskou jazzovou lahôdkou vyzretého bubeníka s moderným cítením a poňatím. Na albume sa objavila nová elita hudobníkov, basgitarista Pino Palladino, klavirista Janos Rebello, trubkár Kami Lyle, saxofonista Tore Brungorg a gitarista Jacon Young.

 

V auguste 2011 sa objavil na albume Rock the Tabla po boku Billy Cobhama, A.R. Rahmana, Hossam Ramzy Omar Faruk Tekbileka. Vydal aj ďalšie dva sólové albumy, Manu Katché v roku 2012 a Live in Concert (2014) a zatiaľ posledný album Unstatic v roku 2016. V súčasnosti pravidelne koncertuje a spolupracuje pri rôznych hudobných projektoch po Európe.

 

Autor: Patrik Gömöri
Zdroj: www.allmusic.com, www.allaboutjazz.com

Foto: www.didierlockwood.fr

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...