Jazzman týždňa: Paul Desmond

Jazzman týždňa: Paul Desmond

 

Paul Desmond, jeden z najznámejších predstaviteľov „cool jazzu,“ alt saxofonista a skladateľ sa narodil 25. novembra roku 1924. Je známy hlavne vďaka zoskupeniu Dave Brubeck Quartet, v ktorom pôsobil počas päťdesiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia. Počas tohto obdobia napísal skladbu „Take Five,“ ktorá sa stala známym hitom. Okrem pôsobenia v Dave Brubeck Quartet spolupracoval aj s inými hudobníkmi, akými sú napríklad Gerry Mulligan, Jim Hall, alebo Chet Baker.
 
Vlastným menom Paul Emil Breitenfeld (25.11.1924 - 30.5.1977) sa narodil v San Franciscu v Californii. Jeho otec bol organista a sprevádzal nemé filmy. Pre problémy doma strávil veľkú časť detstva u príbuzných v meste New York. Začal hrať na husle, v dvanástich rokoch sa začal na strednej škole učiť hrať na klarinet. V prvom ročníku vysokej školy San Francisco State College začal hrať na saxofón. Počas toho roku bol na tri roky odvedený do armády, kde sa prvý krát stretol s Dave Brubeckom. 
 
Desmond si, už po vojne, najal Brubecka. No po čase mu znížil plat a nakoniec ho úplne vymenil. V roku 1950 odišiel Desmond do New Yorku, kde hral s Jackom Finom, avšak potom ako začul Brubeckovo trio v rádiu, rozhodol sa vrátiť sa do Californie. Dave Brubeck sa s Desmondom spočiatku nechcel ani len rozprávať, o spolupráci nehovoriac. Paul Desmond nakoniec Brubecka obmäkčil, keď mu sľúbil, že bude strážiť jeho tri deti. Dave Brubeck Quartet tak vznikol v roku 1951 a fungoval do konca roka 1967 (kvartet v rôznych obsadeniach zopár krát hral na tzv. „reunion“ koncertoch aj po tomto roku, s Paulom Desmondom naposledy v roku 1976). Kapela bola populárna medzi vysokoškolskými študentmi, často koncertovali na univerzitách. Na takýchto koncertoch vznikli aj živé nahrávky, akou je album Live at Oberlin College z roku 1953. Snáď najznámejším albumom kvarteta je Time Out z roku 1959. V roku 1967 sa Dave Brubeck rozhodol sústrediť na komponovanie a rozpustil kapelu. Počas sedemdesiatych rokov si Paul Desmond niekoľko krát s Brubeckom zahral, okrem iného aj na turné „Two Generations of Brubeck“ s Brubeckovými synmi Chrisom, Danom a Dariusom. V roku 1976 spoločne absolvovali až 25 koncertov po spojených štátoch. 

Okrem Dave Brubeck Quartetu spolupracoval Paul Desmond aj s inými hudobníkmi. Spolupracoval so saxofonistom a klarinetistom Gerry Mulliganom. Vyšli im spoločné albumy, napríklad Mulligan-Desmond Quartet (1957), Two of a Mind (1962). V roku 1969 odohrali úspešný koncert na New Orleans Jazz Festival, v 1974 sa pre zmenu stretli na turné koncertov Brubeck's Two Generation Tours. S gitaristom Jimom Hallom pravidelne hrával v kluboch a jam sessions. S kapelou Modern Jazz Quartet si zahral na ich vianočnom koncerte v New York Town Hall v roku 1971. Paul Desmond spolupracoval s Chetom Bakerom, ale aj s Edom Bickertom. 
 
Paul Desmond bol veľmi svojský, nikdy nestrácal zmysel pre humor, ale holdoval whisky a cigaretám, ktoré neskôr uškodili jeho zdraviu. Posledný koncert odohral s Brubeckovcami v januári 1977 a v tom istom roku podľahol rakovine pľúc. Vo svojej poslednej vôli venoval zárobky z hitu „Take Five“ Červenému krížu. Saxofón venoval Brubeckovmu synovi Michaelovi. Desmond bol tiež majiteľom klavíru značky Baldwin, ktorý požičal Bradleymu Cunninghamovi. Ten musel požičaný klavír, ktorý stál v jeho Bradley's piano bare, presťahovať naspäť do bytu Paula Desmonda, keďže sa stal predmetom poslednej vôle. Po tomto dlhom, namáhavom a drahom procese, Paul Desmond - s humorom jemu vlastným a ako „záverečný“ žart - venoval klavír v poslednej vôli naspäť Bradleymu Cunninghamovi. 
 
Foto: www.vervemusicgroup.com
-nat-

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...