Jazzman týždňa: Rufus Reid

Jazzman týždňa: Rufus Reid

 

Rufus Reid je americký kontrabasista, pedagóg a skladateľ. Narodil sa 10. februára 1944 a v súčasnosti žije v meste Teaneck, štát New Jersey. 

 

Rufus Reid sa narodil 10. februára v Atlante, štát Georgia a vyrastal v Sacramente v Californii. Počas štúdia na strednej škole hral na trúbku. Po ukončení strednej školy vstúpil do americkej armády ako trúbkar armádneho zbora amerického letectva. V tomto období sa začal zaujímať o kontrabas. Preto, keď sa jeho služba v armáde skončila, rozhodol sa, že sa stane profesionálnym kontrabasistom a presťahoval sa do Seattle vo Washingtone. 

 

V Seattli začal Rufus Reid študovať u Jamesa Harnetta, člena Seattleského symfonického orchestra. Neskôr nastúpil na Northwesternskú univerzitu v meste Evanston, štát Illinois, kde študoval s členmi Chicagskeho symfonického orchestra Warrenom Benfieldom a Josephom Guastefeste. V roku 1971 promoval ako bakalár hudby so zameraním na kontrabas.

 

Reidova kariéra profesionálneho kontrabasistu začala v sedemdesiatych rokoch a pokračuje dodnes. Reid spolupracoval s veľkým množstvom najlepších hudobníkov, medzi ktorých patria Lee Konitz, Dexter Gordon, The Thad Jones & Mel Lewis Jazz Orchestra, J.J. Johnson, Art Farmer, Stan Getz, Kenny Burrell, Kenny Barron a mnohí ďalší. Dodnes hrá a spolupracuje napríklad s Timom Hagansom, Frankom Wessom, Marvinom Stammom. Vedie vlastné trio Out Front, ktorého ďalšími členmi sú klavírista Steve Alle a bubeník Duduka Da Fonseca. S triom Out Front v roku 2010 nahral album s rovnakým titulom. V nasledujúcom roku nahrali album Hues of a Different Blue, v ktorom sa objavilo aj viacero hostí: Bobby Watson, Freddie Hendrix, JD Allen a Toninho Horta.

Reid, odkedy začal na kontrabase hrať profesionálne, pôsobí aj ako pedagóg. Od roku 1974 je pravidelne vydávaná jeho kniha The Evolving Bassist, ktorá je dodnes používaná vo výučbe kontrabasu. V roku 2000 bolo vydané „miléniové“ vydanie knihy a v roku 2003 sa v obchodoch objavilo rovnomenné DVD s dva a pol hodinovým videom. Neskôr spoločne s Dr. Martinom Krivinom vytvorili učebný program jazzových štúdií a interpretácie na William Paterson University v New Jersey. Na tejto univerzite aktívne pôsobil dvadsať rokov, v súčasnosti vedie špeciálne prednášky (tzv. master classes) a organizuje workshopy na celom svete. 

 

Okrem pedagogickej činnosti a hry na kontrabas, pridal Rufus Reid k svojim činnostiam aj komponovanie. Na konte už má diela pre sláčikový orchester, pre malé aj veľké jazzové súbory, kontrabas a orchester, ale aj skladby pre sólový kontrabas. V roku 2011 mala premiéru jeho trojdielna kompozícia pre symfonický orchester Mass Transit. V tom istom roku bola odpremiérovaná aj orchestrálna verzia jeho skladby Caress The Thought so sólistom Joe Guastafeste, bývalým členom Chicagskeho symfonického orchestra. V nasledujúcom roku odoznela jeho štvordielna skladba pre veľký jazzový orchester Quiet Pride, inšpirovaná sochami výtvarníčky Elizabeth Catlett.

 

Foto: John Abbott (rufusreid.com). Zdroj: rufusreid.com.

-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...