Jazzmani vystúpia na Cigánskom Bašaveli

Jazzmani vystúpia na Cigánskom Bašaveli
jazz.sk

Multižánrový festival Cigánsky Bašavel sa tento rok opätovne uskutoční v areáli hradu Červený kameň!  29. augusta vás čaká 12-hodinový maratón plný jedinečnej energie, ktorý spojí spevákov, kapely, tanečníkov, hercov a umelcov najrôznejších žánrov do prúdu zábavy a zážitkov. Festival je určený všetkým, ktorí chcú zažiť pestrofarebnosť a emocionálnosť rómskej kultúry.

 

HLAVNOU TÉMOU TOHTO ROČNÍKA SA STALO SPÁJANIE
To sa prejaví hneď v niekoľkých rovinách. Počas programu sa predstavia nielen rôzne hudobné štýly, ale tiež rôzne typy umelcov z rôznych krajín. Charakter prelínania a stierania rozdielov zvýrazní aj originálne kombinovanie umelcov. Na festivale vystúpia amatérski i profesionálni umelci, ktorí patria k špičke v oblasti rómskej hudby či tanca. Po prvýkrát sa publiku predstavia aj umelecké zoskupenia nerómskych a rómskych umelcov, ktoré vytvoria špeciálny program exkluzívne len pre Cigánsky Bašavel. Rozmanitosť rómskej kultúry budú môcť návštevníci spoznať aj prostredníctvom Cigánskej reštaurácie, tradičných remesiel, zvykov a zábavy. Pripravené sú aj výtvarné workshopy, športové aktivity a súťaže či ďalšie atrakcie. Návštevníci festivalu tak budú môcť na vlastnej koži zažiť rómsku kultúru, ktorú bežnom živote nemôžu spoznať. Aj tento rok dostanú na festivale priestor deti zapojené do programu Divé maky. Okrem toho, že vystúpia na hlavnom pódiu, budú viesť aj workshopy pre návštevníkov festivalu. Výťažok zo vstupného či dražby výtvarných diel opätovne poputuje na podporu ich vzdelania a rozvoju talentu. Moderátorkou festivalu bude Adela Banášová spolu s talentovaným mladíkom Filipom Abaffym z programu Divé maky.

 

Tento dobročinný projekt podporia aj viacerí slovenskí jazzmani.

DIVÉ MAKY FEAT. OSKAR RÓSZA BAND & ANITA SOUL
Skladateľ, aranžér, dirigent a multiinštrumentalista Oskar Rózsa príde na festival so svojou kapelou podporiť deti z Divých makov a doprevádzať v programe "Divých makov". Organizátori vytvorili veľmi zaujímavý program, v ktorom vystúpia jedni z najuznávanejších slovenských jazzových muzikantov spoločne s deťmi. V rámci tohto programu taktiež vystúpi aj známa slovenská speváčka Anita Soul, ktorá zaspieva zopár piesní so zborom Divých makov.

V rámci programu vystúpi Oskar Rózsa band spolu s Anitou Soul aj s ich vlastným projektom.

Oskar Rózsa band: Oskar Rózsa – basová gitara, Martin Valihora – bicie, Eugen Vizváry – keys, Michal Bugala – gitara

 

DIVÉ MAKY & EDDY PORTELLA

Milovníci perkusií si tento rok prídu naozaj na svoje. Známy perkusionista z Peru – Eddy Portella pripravil s deťmi z Divých makov špeciálne vystúpenie, na ktorom spoločne pracovali na týždňovom workshope. Príďte si pozrieť výsledok tejto špeciálnej spolupráce a zistíte, že hudba spája všetky kultúry.

 

Lísky na festival si môžete zakúpiť priamo na mieste akcie od 12:00

Deti do 6 rokov: zdarma

Deti od 7-15 rokov, ZŤP, študenti, dôchodcovia: 8 EUR

Dospelí (od 16 rokov): 12 EUR

*výťažok zo vstupného putuje pre Divé maky o.z. na podporu talentovaných rómskych detí

 

Viac informácií na: http://www.ciganskybasavel.sk

http://www.divemaky.sk/

 

-jžuf-

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...