Jazzová dvanástka s Borisom Čellárom

Jazzová dvanástka s Borisom Čellárom
jazz.sk

Jazzoví hudobníci sú často zahalení rúškom tajomstva. Nevieme akí sú, čomu sa venujú a čo pre nich naozaj znamená jazz. Na našom portáli však chceme toto tajomstvo odhaliť. Pripravili sme pre vás seriál rozhovorov s názvom Jazzová dvanástka, v ktorom položíme 12 rovnakých otázok slovenským a českým jazzovým hudobníkom.

Dnes to bude jazzový gitarista, zakladateľ zoskupenia All Time Jazz a Bossanova! Boris Čellár, ktorý taktiež vedie svoje trio.

Tónika

1. Čo je jazz?

Jazz je hudobný žáner. Jedna z menších častí obrovskej hudby. Jazz je jazyk, ktorým hudobník rozpráva ‚svoj‘ príbeh.

 

2.  Ste otvorený experimentom spájania jazzu s inými hudobnými žánrami?

Jazz  priam nabáda k hravosti a experimentovaniu, posúvaniu hraníc. Na druhej strane dáva priestor vyjadriť aj určitú estetiku v súvislosti so štýlom či obdobím, niečo podobné, čo sa deje v klasickej hudbe. Bavia ma obidve roviny.

 

3.  Hovorí sa, že nájsť ten správny nástroj je pre hudobníka prelomová záležitosť. Našli ste ten svoj? Uprednostňujete starší - už hraný, alebo skôr nový nástroj?

Mám doma nástroje, ktoré boli postavené na mieru pre mňa, aj nástroje zo 60 a 70tych rokov. Každý má svoje čaro. No odjakživa som sníval najsť starý nástroj, ktorý má za sebou príbeh a je ho z neho cítiť. Keď som hral v Nemecku chodil som po vetešnictvách a dúfal som, že niekde v rohu zbadám lacnú Gibsonku zo 40tych rokov, ktorú tam z povaly priniesla babička po nebohom manželovi, netušiac jej skutočnú cenu. Sen mnohých hľadačov starých nástrojov s príbehom :)

 

4. Čo vám beží hlavou počas vášho sóla na pódiu?

Popravde som najradšej, keď v tom momente moc nemyslím. Myslenie je v porovnaní s krásou hudby, ktorá môže spontánne vzniknúť veľmi nedokonalé a častokrát je skôr brzdou. 

Subdominanta

5. Ako by ste charakterizovali sám seba v troch vetách?

Dám to troma slovami: večne skúšaný optimista :)

 

 

6. Podporuje Vás Vaša partnerka/manželka v jazzovom umení? Chodieva na koncerty?

V mojom prípade je moja partnerka zo súkromia častokrát tiež mojou partnerkou na pódiu. Niekedy nevieme rozlíšiť, či sme v skúšobni a či v kuchyni. A preto sa občas venujem čisto pánskej zostave môjho/nášho tria.

 

Tónika

7.  Zvládnutie nástroja a obrátený životný biorytmus vyžaduje do istej miery aj dobrú fyzickú kondíciu. Venujete sa zvlášť aj tejto stránke?

Cvičím sporadicky jógu a intuitívne som si  vytvoril zopár svojich strečových cvičení, ktoré mi pomáhajú uvoľniť sa. Najdôležitejšia sprievodný jav  hrania je uvoľnenosť.

 

8.  Čo podľa vás chýba slovenskému jazzu?

Chýba tu istý pocit spolupatričnosti. Sme vlastne všetci námornici na jednej lodi zvanej Hudba. A ešte mi chýba úcta k staršej generácii jazzmenov. Nejde o to ako a čo hrajú/hrali, skôr o to, že prešli nejakú cestu, podobnú tej našej. Bez tejto úcty chýba pokora.

 

Dominanta

9. Poznám vtip: Viete aký je rozdiel medzi XXL pizzou a jazzovým hudobníkom?

Pizza dokáže nasýtiť štvorčlennú rodinu.

Aká je v tomto smere praktická stránka jazzmanovho života?

Je to rôzne, viem že veľa jazzmenov využíva svojho talentu a robia aj iné hudobné aktivity, ktoré priamo s jazzom nesúvisia. Osobne, viac menej hrám jazz, no popri koncertoch hráme aj súkromné eventy, ktoré sú lepšie zaplatené. Tiež venujem paralelne dosť času aktivitám, ako menežovanie kapely, pripravujeme rôzne hudobné projekty, sporadicky učím na fakulte UK, tiež súkromne.

 

Subdominanta

10. Vediete alebo chcete viesť svoje deti vedome k hudbe?

Hudba je nádherný abstraktný jazyk a kto má k jej precíteniu bližšie ako deti? Dcérke púšťame rôznu hudbu a vždy sledujem ako reaguje. Zo začiatku, tesne po narodení som jej púšťal len jemnú harfovú hudbu, tiež zvuk klasickej gitary je jej príjemný. Veľmi rada má McLaughlinove CD so skladbami Billa Evansa zaranžovanými pre sedem gitár.

Tónika

11. Využívate internet na propágaciu svojich hudobných aktivít?

Internet je výborný nástroj na propagáciu koncertov, či hudby všeobecne. Mnohí si však neuvedomujú, že je to LEN informačné médium ktoré  slúži na odovzdanie informácii. V našom prípade napr. o reálnych koncertoch. Potrebujeme ľudí, aby prišli za nami do klubov, aby počuli hudbu naživo. Nie super ‚skorodokonalé‘ internetové prenosy z koncertov, keď poslucháč sedí doma pred monitorom a kuká na digitálne jednotky a nuly a počúva skomprimovaný mp3 zvuk. Verím, že aj táto stránka môže priniesť informácie o LIVE koncertoch a podujatiach.

 

12. Ako by ste vysvetlili laikovi, čo je krásne na hudobnom žánri zvanom jazz?

Keď sa niekto s jazzom ešte nestretol, odporúčam zájsť na niektorý z koncertov jazzových velikánov. Sú to časom overení, veľkí príjemní ľudia, hudobníci s príbehom posadeným na tónoch. Stačí sa len uvoľniť a započúvať sa do ich spoločného rozprávania. Neverím, že by niekto mohol tú krásu prepočuť.

Ďakujem za rozhovor.

Jarmila Žuffová

Odkazy: 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...