Jazzové Vianoce a šťastný nový rok 2013!

Jazzové Vianoce a šťastný nový rok 2013!
jazz.sk

"Jazz je prostriedkom, ako vyjadriť ľudské konflikty a sny rečou citov - rečou, ktorej ľudia rozumejú" povedal raz slávny americký jazzový pianista Dave Brubeck, pre ktorého, žiaľ, bol práve rok 2012 posledným. My vám, milí čitatelia portálu Jazz.sk, chceme v duchu tejto krásnej myšlienky zapriať, nech sú vaše Vianoce a nový rok 2013 plné dobrého jazzu, ktorý vám pomôže dorozumieť sa, porozumieť druhým a odovzdať vaše posolstvo svetu.  Jednoducho, nech vás dobrá hudba spája.

 

Ako malý vianočný darček sme si dovolili pripraviť výber vianočných jazzových skladieb, ktoré vám môžu pomôcť naladiť sa do tej správnej atmosféry:

 

Frank SinatraSanta Claus Is Coming to Town

autori: John Frederick Coots a Haven Gillespie

história: Pieseň bola prvýkrát zaspievaná v rozhlasovom programe Eddieho Cantora v novembri 1934. Okamžite sa stala hitom, predalo sa  100.000 kópií a viac ako 400.000 do Vianoc. Pieseň vo Frankovom podaní zaznela aj vo filme Polar Express (2004).

 

Bing Crosby - White Christmas

autor: Irving Berlin

história: Nie je jasné, kde Irving Berlin zložil túto pieseň - verzií je viacero. Na verejnosti ju prvý krát zaspieval Bing Crosby v jeho rozhlasovej show The Kraft Music Hall na NBC. Bolo to na štedrý deň roku 1941.  V jeho podaní zaznela aj v hudobnom filme White Christmas (1954), ktorý predstavoval pisene Irvinga Berlina vrátane White Christmas. Bing Crosby a Danny Kaye v ňom hrali samých seba.

 

Diana Krall - Jingle Bells

autor: James Lord Pierpont (1822–1893)

história: Autor pieseň publikoval pod titulom "One Horse Open Sleigh" na jeseň roku 1857, pričom pôvodne bola napísaná pre Deň vďakyvzdania. Postupne sa stala typickou vianočnou piesňou a jazzová diva Diana Krall ju v tejto verzii uverejnila na albume Christmas Songs (2005).

 

Lucia Lužinská a Milan Lasica - Vianočná pieseň

autori:  Mel Tormé (The Velvet Fog) a Bob Wells

história: "Christmas Song" (obyčajne s podtitulom "Chestnuts Roasting on an Open Fire", alebo, ako to bolo pôvodne s podtitulom "Veselé Vianoce") je klasická vianočná pieseň napísaná v roku 1944. Známe jazzové "The Nat King Cole Trio" prvý krát nahralo pieseň v roku 1946. V aranžmáne Borisa Čellára ju naspievala Lucia Lužinská s Milanom Lasicom a pieseň sa nachádza na albume Zimná krajina (2011) Lucie Lužinskej a Borisa Čellára.

 

Oscar Peterson - Silent Night

autori: Joseph Mohr (text) a Franz Gruber (hudba)

história: Tichá noc, svätá noc je jedna z najznámejších kolied. Po prvýkrát ju uviedli arnsdorfský učiteľ a organista Gruber a kaplán Mohr v kostole sv. Mikuláša v Oberndorfe pri Salzburgu 24. decembra 1818. Pieseň sa okamžite stala veľmi populárnou, hoci bola prvýkrát predstavená len v sprievode gitary. Dnes je preložená do 300 jazykov a nárečí. Stille-Nacht-Kapelle (Kaplnka Tichej noci) v Oberndorfe je dnes turistickou atrakciou. Jazzový klavírny mág Oscar Peterson ju uverejnil na svojom albume Christmas (1995).

 

Ella Fitzgerald - Have Yourself A Merry Little Christmas

autori: Hugh Martin a Ralph Blane

história: Pieseň predstavila Judy Garland v MGM muzikáli Meet Me in St Louis v roku 1944. Frank Sinatra neskôr pieseň pretextoval a jeho verzia sa stala známejšiou než originál. Ella Fitzgerald túto skladbu prespievala pre svoj album Ella Wishes You a Swinging Christmas.

 

Za tím Jazz.sk zhrnula Jarmila Žuffová

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...