John Pizzarelli v Porgy & Bess

John Pizzarelli v Porgy & Bess
jazz.sk

Marcový termím koncertu Johna Pizzarelliho vo Viedni som mal v kalendári označený už veľmi dávno. Vypredaný klub Porgy & Bess naznačoval, že Johnova popularita sa nevzťahuje len na pôdu spojených štátov, ale je veľmi obľúbený aj v Európe. Ďalším momentom bolo, že gitarista a spevák v jednej osobe vystupuje na starom kontinente naozaj zriedkavo a diár mu plnia predovšetkým termíny  v mestách rodnej USA.

 

Na koncerte som napríklad stretol kolegu, gitaristu a scatujúceho speváka Jorga Seidela z ďalekého severonemeckého mesta Bremerhaven, ktorý je so swingovým a jazzovým repertoárom vo svojej krajine veľmi populárny, taktiež rakúska jazzová scéna tu mala  svoje osobnosti. Osobne som na tento koncert čakal takmer desať rokov a rovnaké obdobie sledujem Johnovu kariéru a stále sa vraciam k jeho drumless trio nahrávkam. Sám, mám totiž hudobný projekt - trio bez bicích nástrojov, vychádzajúci z tradície swingujúceho Nat 'King' Colea, či bopového Oscara Petersona. Tento koncept ovplyvnil mnohých hudobníkov 'easy listening jazzu' - Dianu Krall, Benny Greena a mnohých ďalších, Pizzarelliho nevynímajúc.

 

Pri online rezervácii lístkov bez miestenky som musel mať veľké šťastie, pretože sa mi ušlo miesto priamo pod pódiom v strede a mal som tak gitaristu a jeho band na pol metra od seba, ako na podnose. Zvuk z PA systému išiel síce mimo mňa, počul som viacmenej len pódiový akustický zvuk a prizvučenie z pódiových odposluchov, na zážitku mi to neubralo, naopak, mal som určitú autenticitu zvuku, ktorý počuli aj hudobníci.
Po dlhoročnej spolupráci a produkcii hádam desiatok albumov musel kvôli vážnej chorobe pred pár rokmi zostavu opustiť klavirista Ray Kennedy. Jeho stabilné miesto pripadlo skúsenému Larry Fullerovi, ktorý hrával tiež v skupine Ray Browna. Na kontrabas už tradične niekoľko desiatok rokov hrá spoľahlivý Martin Pizzarelli - Johnov brat. Súrodenci zvyknú vystupovať ešte so svojím otcom, priekopníkom jazzovej gitary, 86 ročným Bucky Pizzarellim.
V zostave tria bez bicích nahral John niekoľko albumov, venovaných Nat King Coleovi - so svojim domácim obsadením je to CD P.S. Mr. Cole a s Benny Greenom a Christianom McBrideom album Dear Mr. Cole.
Posledným štvrtým hudobníkom na pódiu bol Tony Tedesco, bubeník so schpnosťou držať energiu na uzde a štýlovo doprevádzať zvyšných muzikantov.

 

Prvý set otvoril John humorom jemu povestným, objednal si z pódia štyri Sacherové torty a viedenský šnicel v nemčine. Podobnými humornými skečmi bol popretkávaný celý koncert. Skupina začala ako už býva v ich prípade zvykom, rýchou skladbou v 'up tempe' Just you, just me. Zaznelo aj Pizzarelliho povestné unizóno scatu a gitarových behov v improvizácii. Nasledovali tri skladby venované otcovi swingu a easy listening jazzu - Natovi Coleovi - Frim Fram Sauce, It's Only a Papermoon s blokmi akordov Larryho Fullera a akordickým sólom sedemstrunovej lídrovej gitary. Sériu Coleoviek zakončilo rýchle Rhythm Changes I'm an Errand Boy for the Rhythm v originálnom pôvodnom aranžmáne Natovho tria. V tomto sete ešte zazneli skladby z ich posledného CD Rockin' In Rhythm: A Tribute to Duke Ellington a tiež z aktuálne pripravovaného albumu.

Druhý set začal poctou Oscarovi Petersonovi, ďalšiemu zo svetových hudobníkov, ktorý sa netajil vplyvu Nata Colea. Skladba Fallin' in Love with Love bola zahraná v originálnom Oscarovom aranžmáne. Nasledovalo netradičné medley, zmes piatich balád, ktoré však po desiatich minútach v rovnakom tempe začínalo publikum mierne uspávať. Zaujímavo boli tiež spracované beatlesovky (ktoré Pizzarelli nahral pred šestnástimi rokmi na špecialnom Beatles CD), I Feel Fine v groove verzii, Here comes the Sun ako Bossanova, Can't buy me Love ako rýchla swingovka. Ako posledný song koncertu bola ohlásená skladba Sing, Sing, Sing, kde dostali priestor na sólo  bicie Tony Tedesca. Hudobníkom nemal nikto za zlé, keď po vyše dvoch hodinách priameho swingu už nepridávali. Sympatické bolo, že hneď po skočení koncertu sa vmiesili medzi návštevníkov a strávili s nimi čas aj počas koncertu after bandu, lokálnej kapely, s ktorou si nakoniec John Pizzarelli ešte zajammoval klasiku Route 66.

Klubové prostredie Porgy & Bess tomuto vystúpeniu veľmi pristalo. Pravdepodobne najbližšou veľkou udalosťou na scéne 'easy listening jazzu' u nás bude jesenné bratislavské vystúpenie Diany Krall.

Johnov VIDEO pozdrav z Porgy & Bess pre Jazz.sk

Boris Čellár

Foto: Heidi Seidel

Galéria

DSCF2591.jpg
DSCF2663.jpg
DSCF2632.jpg
DSCF2658.jpg
DSCF2598.jpg
DSCF2660.jpg
DSCF2665.jpg

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...