Klavirista Valér Miko pokrstil svoju novinku Random Coincidences

Klavirista Valér Miko pokrstil svoju novinku Random Coincidences
Dávid Oláh
V stredu 18. októbra sa v Kafé Scherz uskutočnil ďalší krst nového albumu. Po Griglákovom Live CD išlo o mladých hudobníkov – klavirista Valér Miko pokrstil so svojim triom album Random Coincidences. Nahrávka vznikla vďaka víťazstvu  Hlavnej ceny v súťaži Jazz START UP 2015.  
 
Valérova hudba má moderný charakter. Ide o vplyv jazzu, popovej či filmovej hudby, ale aj vážnej hudby a rocku. Treba povedať, že swingová hudba tu svoje zastúpenie nemá. Všetky tieto polohy sa v jeho kompozíciách pekne striedajú, čo spôsobuje širokú farebnú aj dynamickú paletu. Úvodná skladba When It Snows mala výborný spád a všetko čo som vyššie spomenul, naplno potvrdila. Valérovi sekundovali na basgitare Tamás Belicza a na bicích nástrojoch Juraj Raši. Treba podotknúť, že toto trio je veľmi zohraté a výborne si spolu hudobne rozumie.
 
Pokračovalo sa druhou skladbou Misty Morning. Ide o groovujúci koncept so zaujímavými drum ´n´ basovým bubeníckym patternom, ktorý však strieda pomalý baladický rytmus. Taktiež je tu pekná hra s farbou keďže klavír hrá v mnohých pasážach sám bez sprievodu bicích a basgitary. Následne pokračuje drum ´n´ basový rytmus. Valér je ako klavirista veľmi flexibilný. Plynulo sa pohybuje v jemnej lyrike, ale aj v moderných groovujúcich metrách. Valér sa poďakoval publiku, predstavil svojich spoluhráčov a privítal na pódiu hosťa večera – vynikajúceho jazzového gitaristu Ľuboša Brtáňa. Odznela zaujímavá jazz – fusionová kompozícia s peknou témou. Už úvodné tóny Brtáňovej gitary ihneď pripomínali zvuk gitary legendárneho Johna Scofielda či Mika Sterna. Nebolo tomu inak ani v jeho sóle. Nechýbali jednoduché pentatonické motívy, ale aj bopové linky, bluesové riffy či moderné outliny. Po Brtáňovom excelentnom sóle plnom energie prišlo k uvoľneniu. Kapela hrala v halftime. Valér sa posunul do pomalej meditatívnej polohy. Neskôr sa opäť vrátili naspäť. Tieto neustále zmeny dynamiky a tempa sú pre poslucháčov najzaujímavejšie.
 
 
Došlo k hlavnému bodu večera. Album Random Coincidences vyšiel pod hlavičkou Pavian records. Krstným otcom bol Maroš Hečko. CD pokrstil ovsenými vločkami, ktoré sú jeho každodenným prvým jedlom.
Po krátkej pauze sa pokračovalo druhým setom. Išlo o príjemný večer, ktorý si do posledného miesta zaplnený Kafé Scherz, naplno užíval. 
 
 
Dávid Oláh

Esprit 2023

Galéria

20171018_203440.jpg
20171018_203443.jpg
20171018_204802.jpg
20171018_210407.jpg
20171018_210428.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Valér Miko Trio a jeho Random Coincidences
Klavirista Valér Miko prednedávnom pokrstil svoj najnovší album Random Coincidences . Ide o...
Reportáž: Erik Rothenstein Band and Ester Wiesnerová
Minulý týždeň vystúpil Erik Rothenstein Band spolu s hosťujúcou speváčkou Ester Wiesnerovou v troch...
Nedeľa na BJD 2017: Koncepčná pestrosť a interpretačná profesionalita
Posledný deň festivalu BJD 2017 so sebou niesol veľké očakávania. Všetci fanúšikovia kvalitnej...
Miko a Mika vo vydavateľstve Hevhetia
Medzi posledné vydavateľské počiny Jána Sudzinu patria aj dve obzvlášť zaujímavé triá a to trio...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...