Kubánska hudobníčka Glenda je opäť na Slovensku, v sobotu vystúpi v Mariatchi

Kubánska hudobníčka Glenda je opäť na Slovensku, v sobotu vystúpi v Mariatchi
jazz.sk

Kubánska speváčka a flautistka Glenda strávila ostatné tri mesiace v rodnej krajine, kde s medzinárodným tímom pripravovala debutový album. V súčanosti je už ale na Slovensku a chystá svoj ďalší koncert. Dvadsaťpäťročná muzikantka vystúpi 24. mája večer v nitrianskom klube Mariatchi v rámci pravidelnej akcie Festivalové soboty v Mariatchi.

 

“V nesledujúcich mesiacoch sa chcem sústreďovať najmä na prípravu mojej prvej štúdiovky, a tak mám naplánovaných len minimum koncertov. Starostlivo si vyberám akcie, na ktorých sa predstavím, no pri tejto ponuke som ani chvíľu neváhala,” uviedla Kubánka, ktorá má za sebou koncerty na takých podujatiach ako Cherchez La Femme alebo Uprising reggae festival. V piatok 20. júna sa tiež ukáže na novom hudobnom festivale BS City Beats na amfiteátri v Banskej Štiavnici.

        

Podujatie Festivalové soboty v Mariatchi je iniciatívou, ktorá vznikla  začiatkom roka po zverejnení videa, na ktorom skupina neonacistov napadla návštevníkov Mariatchi vrátane jej majiteľa. Organizátori slovenských festivalov, vydavatelia a rôzni iní zástupcovia kultúrnej scény sa následne spojili, aby spomínanému baru vyjadrili podporu, a to tým, že tam každý týždeň zorganizujú zaujímavú akciu. Program na najbližšiu sobotu pripravujú zástupcovia festivalov BA City Beats a BS City Beats, ktoré sa budú konať 20. a 21. júna, a ktoré na Slovensko prinesú také mená ako John Newman, James, Jazzanova, Fink, Lulu James, Dan Bárta alebo Sísý Ey.

 

Z doteraz uskutočnených podujatí má majiteľ klubu Mariatchi Radovan Richtárik veľkú radosť, a to napriek tomu, že na nich osobne nebol. “Po medializovanom útoku som stále práce neschopný, a tak som sa sobotňajších akcií nemohol zúčastňovať. Zo sprostredkovaných informacií ale viem, že sa to ľuďom páči. Ja osobne si myslím, že je to skvelá myšlienka, ktorá dokázala skutočne spojiť rôznych ľudí z prostredia kultúry, ktorých nahneval medializovaný prípad nášho klubu. Zároveň to chápem aj ako protest voči myšlienkam neonacizmu, nenávisti, predsudkov a ich nositeľom. Je skvelé vidieť každú sobotu niečo iné v našom klube. Či už folk, hip-hop, reggae, alternatívu, dnb, rómsku kapelu, folklór, punk atď. Je to naozaj nevídaný prejav solidarity, za ktorý sme veľmi veľmi vďačný. O to viac, že to všetci robia absolútne nezištne. Je to úplne iný pocit, keď vieme, že v tom nie sme sami,” zhodnotil dianie v klube jeho majiteľ Radovan Richtárik.

 

Po rôznych vystúpeniach slovenských muzikantov čaká Mariatchi 24. mája večer plný kubánskeho jazzu i svetového hip-hopu, to všetko rovnako ako pri predchádzajúcich akciách bez nutnosti platiť vstupné. David zo Senca začne hrať o 20:00, Glendin koncert je naplánovaný na 21:00. Vstup do klubu bude možný až do naplenia jeho kapacity.

-rob-

 

 

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Mária Reháková: Neskôr prídu tie praktické otázky ako - dá sa to s flautou? Uživím sa tým?
Dohodol som si rozhovor s mladou jazzovou flautistkou Máriou Rehákovou. Mária študuje na...
Cassandra Wilson: Hudba je hudba, s nástrojom v ruke ide o odbúranie vlastného ega...
Cassandra Wilson interview, 10.12.2014 Cassandra Willson (1955), americká špičková speváčka s ...
Speváčka Hanka Gregušová vydáva druhý album
Jedna z popredných speváčok na slovenskej klubovej scéne, Hanka Gregušová predstaví v ...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...