Letná Škola Popu s príchuťou jazzu: Summer Time Pop v júli na Orave

Letná Škola Popu s príchuťou jazzu: Summer Time Pop v júli na Orave
Peter Baláž

Od 12. do 17. júla bude Orava žiť hudbou. K už tradičným majstrovským kurzom klasickej hudby či jazzovým ateliérom sa tento rok pridá Summer Time Pop. Pôjde o interpretačné kurzy vytvorené pre študentov konzervatórií, muzických vysokých škôl a pre mladých hudobníkov (15 – 30 rokov), ktorí chcú prijať výzvu a pracovať na individuálnej i skupinovej hre či tvorbe vlastných piesní. Kurzy budú naozaj intenzívne a po individuálnych hodinách s lektormi dopoludnia, budú popoludní nasledovať skupinové workshopy, večerné jam sessions a koncerty. Letná škola bude prebiehať v príjemnom prostredí Hotela Orava by Holiday Park Orava, obkolesenom lúkami a lesom.

 

Lektorský team prvého ročníku kurzov sľubuje kvalitný hudobný zážitok pre účastníkov, pozorovateľov i návštevníkov koncertov. V lektoroch Summer Time Pop sa snúbia muzikantské zručnosti, pedagogické schopnosti a multižánrovosť prejavu.

 

Spevácky, kompozične a textársky sa o študentov postarajú Peter Adamov s Patríciou Fuxovou.

Peter Adamov je žánrovo azda najviac komplexný spevák našej scény. Po štúdiu operného spevu na VŠMU, pôsobil na muzikálovej scéne v Prahe, na nemeckom Hiphopkempe získal cenu majstrov sveta v skupinovom beatboxe a v roku 2003 vyhral slovenskú Coca-Cola Popstar. Na svojich jazzových projektoch spolupracuje s našou hudobníckou elitou (Juraj Griglák, Martin Valihora, Pavol Bodnár, Gabo Jonáš…). V ľudovej hudbe je fascinovaný Jánošíkom a hrou na píšťalách. Minulý rok vydal album Bonbon, kritikmi označovaný za „inteligentný pop“. Za väčšinou svojich piesní stojí Peter textársky aj kompozične.

 

Patricie Fuxová už ako 16 ročná podpísala svoju prvú vydavateľskú zmluvu. Študovala jazzový spev na konzervatóriu, humanitné vedy na Univerzite Karlovej a zahájila štúdium textu a scenáristiky na VOŠ Jaroslava Ježka. Po dokončení bakalárskeho štúdia ju prijali na Berklee College of Music. Vďaka vedeniu Casey Driessenom (držiteľ Grammy) sa začala vracať ku svojim koreňom - to vyústilo do projektu VESNA. V úlohe textárky a skladateľky sa podpísala pod piesne Karla Gotta, Lucie Bílej, Evy Burešovej, Ilony Csákovej či Ewy Farnej.

 

Rytmika letnej školy bude v dobrých a hravých rukách. Mladých basgitaristov povedie jeden z najvýraznejších inštrumentalistov českej scény Robert Balzar. Známa je predovšetkým jeho dlhoročná spolupráca s Danom Bártom v projektoch Dan Bárta & Illustratosphere (pop), Dan Bárta a Robert Balzar trio (jazz), či funk-rock-rapová formácii J.A.R.V minulosti pôsobil ako člen Orchestru československé televize a doprovodnej kapely Hany Hegerovej.

 

Učiteľom bicích nástrojov bude Košičan žijúci v Prahe, Dano Šoltis. Flexibilný a citlivý hráč, ktorý sa ako doma cíti na veľkých pódiách s pop-rockovými bandami i na malej klubovej scéne.  Pôsobil v skupinách IMT Smile a -123 minut. Spolupracoval s Richardom Müllerom, Michalom Horáčkom, Janou Kirschner, Danom Bártom, Luckou Bílou, Adamom Ďuricom, Katarínou Koščovou, Petrom Lipom, Katarínou Knechtovou, Kamilom Střihavkom či Lenkou Dusilovou.

 

Na svoje si prídu aj klaviristi. O nich sa postará Daniel Špiner – dvorný klavirista slovenských speváčok (Katka Koščová, Katka Knechtová, Sima Martausová). Spomenúť treba aj jeho koncertovanie s Martinom Geišbergom (ich album "Na modrej Planéte" bol ocenený v kategórii world/jazz music na Rádiohlavách za rok 2019). Okrem koncertovania, sa Daniel venuje i kompozícii a aranžmá. Jeho hudbu môžeme počuť i v divadelných predstaveniach – od bábkových divadiel, cez činoherné predstavenia až po muzikály.

 

Na Letnú školu sa dá prihlásiť do 24.6. 2020

Široká verejnosť sa okrem utorňajšieho koncertu lektorov, v krásnych priestoroch Kaštieľa Kubínyi vo Vyšnom Kubíne a záverečného koncertu účastníkov v Korzo klube v Meste Dolný Kubín,  môže tešiť na každovečerné jam sessions v Hoteli Orava by Holiday Park Orava.

 

Príďte zažiť týždeň plný hudby, radosti a nových výziev. 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Prečo nie konope? n.f. a mesto Dolný Kubín.

 

VIAC INFORMÁCIÍ: TU

FB UDALOSŤ: TU

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Letná Škola Popu s príchuťou jazzu: Summer Time Pop v júli na Orave

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...