Ludo Kuruc pokrstil v Nitre album hitov legendárneho Karola Duchoňa

Ludo Kuruc pokrstil v Nitre album hitov legendárneho Karola Duchoňa
Peter Baláž

Známy spevák, aranžér a producent Ludo Kuruc 6. augusta krstil album „S úsmevom“, venovaný spomienke na legendárneho speváka Karola Duchoňa. Nitriansky hudobný klub Music a Cafe, ktorý fanúšikovia kvalitnej hudby dobre poznajú, praskal vo švíkoch. Koncert naplnený energiou a nesmrteľnými melódiami v podaní Ludo Kuruc Band trval pre priazeň publika takmer dve hodiny.

Mimoriadne všestranný, skúsený spevák a vyštudovaný akordeónista Ludo Kuruc patrí medzi tých hudobníkov, ktorí nenechajú divákov chladnými. Jeho kariéra priniesla úspešné zahraničné angažmány, mnoho televíznych vystúpení, trinásťročnú spoluprácu s Big Bandom Gustáva Broma a tiež dlhoročné koncertovanie s domácou jazzovou špičkou. Jeho vášeň pre jazz prerástla k založeniu a organizovaniu festivalu Jazz Fest Vráble.

V oblasti vážnej hudby, ktorá je preňho vždy novou výzvou, spolupracoval s Orchestrom Bohdana Warchala a slovenským katolíckym speváckym zborom Adoremus, ktorý odpremiérovali jeho skladbu Jubilate Schola.

Ako skladateľ napísal hudbu k trom muzikálom (Alica v krajine zázrakov, Pinochio a Studňa lásky) a vydal množstvo komorných a klavírnych opusov pre deti. Na svojom gospelovom albume „Kým je čas“ sa predstavil ako interpret, autor hudby, textár a aranžér. Druhý, tentokrát funkový album „Nočné Kino“ priniesol priateľskú spoluprácu s Petrom Lipom na nahrávke spoločného duetu. Čerstvo pokrstené CD s repertoárom Karola Duchoňa, ktorý Ludovi Kurucovi nesmierne sedí, je zrejme jednou z jeho srdcoviek. Svedčí o tom už viac ako desaťročné pravidelné koncertovanie s týmto divácky obľúbeným projektom.

V úžasnej atmosfére vypredaného hľadiska sa krstilo symbolicky fínskou vodkou. Tá bola totiž nápojom, na ktorý Karol Duchoň nedal dopustiť.  

Štefan Skrúcaný, krstný otec CD spomínal na spoločné zážitky s legendárnym spevákom a neskrýval radosť, že vďaka kapele Ludo Kuruc Band a ich koncertnému programu „S úsmevom“, z ktorého vzišiel rovnomenný album, Duchoňove piesne stále žijú. Krstnou mamou albumu sa stala Dada Duchoňová, dcéra legendárneho speváka. Pokrstila album špeciálnym želaním. Bolo poskladané z názvov piesní jej otca a týmito slovami dojala publikum:

Ľudko, cítim, že KRV TI V ŽILÁCH PRÚDI a preto nám stále HRAJ, HRAJ, HRAJ. A na záver už len toľko poviem: Tato, z hora nám ho požehnaj,“ dodala pred emóciami nabitým potleskom.

Obaja krstní rodičia sa zhodli, že napriek jedinečnosti hlasu a speváckeho prejavu Karola Duchoňa, jeho skladby v prednese Luda Kuruca znejú veľmi autenticky. Vďačné publikum nešetrilo aplauzom a pozitívnymi reakciami.

 

 

CD sa nahrávalo v trnavskom štúdiu Milana Tökölyho v novembri 2019. Spolupracovalo na ňom šestnásť umelcov, ktorí napriek tomu, že majú blízko k jazzu nielen presvedčením, ale aj hudobníckou praxou, nahrali skvelý popový album. Finálny zvuk CD získalo až vo Francúzsku, vďaka mixu a masteringu Ivana Dimitrova. 

Okrem známych legendárnych hitov na albume znie aj jedna bonusová autorská skladba Luda Kuruca, venovaná spevákovmu blízkemu priateľovi, bratrancovi Karola Duchoňa. CD je dostupné aj na online platformách iTunes a Spotify.

Nahrávania CD sa zúčastnili:
Ludo Kuruc - spev, vokály
Ľudovít Kotlár - klávesové nástroje, vokály
Eduard Virág - basová gitara, vokály
Kristián Kuruc - bicie nástroje, perkusie
František Farkaš - gitara
Tibor Ďuriak - trúbka
Pavel Ruček - tenor saxofón, barytón saxofón, klarinet
Michal Motýľ - trombón

Hostia:
Katarína Ščevlíková - vokály
Eva Pšenková - vokály
Mário Belák - alt saxofón
Sisa Michalidesová - flauta
Milan Veróny - husle
Ľubomír Gašpar - cimbal
Vojtech Botoš - viola
Jancsi Rigó – kontrabas

 

Tlačová správa

 

 

 

Ďalšie články

Novoročný koncert v Banskej Bystrici: Academy Big Band Orchestra a Ludo Kuruc
Už niekoľkoročná banskobystrická tradícia opäť prináša novoročný koncert zoskupenia Academy Big...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...