Mandolína a klavír v spoločnom objatí: Chris Thile a Brad Mehldau vydali duový album

Mandolína a klavír v spoločnom objatí: Chris Thile a Brad Mehldau vydali duový album

Mandolinista a spevák Chris Thile a klavirista Brad Mehldau - túto netradičnú dvojicu sme mali možnosť pred dvomi rokmi počuť vo viedenskom Konzerthause, kde odohrali spoločný akustický koncert. Tento krát sa spolu objavujú na albume s jednoduchým názvom "Chris Thile & Brad Mehldau", ten vyšiel 27. januára 2017 vo vydavateľstve Nonesuch Records.

 

Priatelia a kolegovia, obidvaja zazmluvnení vydavateľstvu Nonesuch Records - Chris Thile a Brad Mehldau sa nikdy netajili vzájomným obdivom, ten v roku 2013 prirodzene vyústil do spolupráce a hudobníci absolvovali celosvetové turné v duu. O dva roky neskôr, na konci roku 2015, sa rozhodli svoju spoločnú tvorbu zvečniť a tak sa vydali do štúdia, aby nahrali album, ktorý o niečo viac ako rok konečne uzrel svetlo sveta. Dvoj CD/dvojplatňa s názvom "Chris Thile & Brad Mehldau" predstavuje zmes jazzových štandardov, coverov a pôvodných kompozícií.

 

"Chris Thile a Brad Mehldau pochádzajú z rozdielnych svetov, no sú súčasťou toho istého druhu," napísali o nich v New York Times. "Thile je vedúcou osobnosťou progresívneho bluegrassu, Mehldau je jedným z najvýznamnejších jazzových klaviristov posledných dvoch dekád. Obaja sú tímoví hráči, obaja milujú Bacha a Beatles a obaja majú veľkú fanúšikovskú základňu, väčšiu ako poskytujú ich hlavné žánre."

 

Album, ktorý vyšiel 27. januára vo vydavateľstve Nonesuch Records je v súčasnosti možné zakúpiť cez Amazon ako aj v iných internetových obchodoch. Rovnako vydavateľstvo zverejnilo záznam z koncertu, na ktorom dvojica predstavila jednu zo skladieb na albume:

 

Chris Thile & Brad Mehldau - Scarlet Town

 

Zdroj: nonesuch.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Chris Thile & Brad Mehldau: Splynutie hudobných svetov
4.november 2014, Konzerthaus, Viedeň   Do rakúskej metropoly zavítala dvojica výnimočných...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...