Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – druhý večer

Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – druhý večer
jazz.sk

Druhý festivalový večer sa rovnako ako ten úvodný bude niesť v znamení prívlastkov „top.“ Pódium bude patriť ďalším trom kapelám pozostávajúcim z hudobníkov zo Slovenska, Poľska, Čiech a Rakúska, a chýbať nebudú ani dve fenomenálne jazzové speváčky.

Erik Rothenstein band (SK, A)

Skupina pod vedením kapelníka Erika Rothensteina sa orientuje na moderný jazz. Jeho štýlotvorné prvky sa spájajú s domácou tradíciou nášho regiónu. Jadro koncertného programu festivalu budú tvoriť Erikove autorské kompozície z albumu Prater Menuet (2005) a jeho nového projektu Blázni z Chelmu (vydanie CD je naplánované na september). Oba albumy obsahujú skladby ovplyvnené folklórnymi vplyvmi strednej Eúrópy a klezmerovej hudby. Okrem pulzujúceho swingového podkladu kapela používa aj rôzne groovové prvky a rytmy korešpondujúce s charakterom kompozícií. Melodicky zaujímavo komponované témy sú obohatené o väčšie, na seba nadväzujúce improvizačné plochy. Repertoár dopĺňajú jazzové štandardy , ktoré sú zaranžované a prispôsobené tejto koncepcii. Vystúpenie kapely obohatí rakúska speváčka Alexandra Schenk, s ktorou už kapelník spolupracoval na spomínaných albumoch. Na klávesoch sa predstaví František Báleš, na kontrabas zahrá Vlado Máčaj a o rytmiku sa postará Milan Ruček.

 

Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band (PL)

Meno Pawel Kaczmarczyk, jeden najväčších talentov modernej poľskej jazzovej scény, slovenskému publiku netreba predstavovať. Tento mladý 28-ročný klavirista pred dvoma rokmi vystúpil na jazzových festivaloch v Prešove a Banskej Štiavnici a tiež začiatkom tohto roka v Bratislave a Brezne. Toto leto zavíta opäť na Slovensko, aby sa spolu so svojim Audiofeeling Triom (v zložení Maciej Adamczak – kontrabas a Dawid Fortuna – bicie) predstavil jazzovému publiku na Liptove. Kaczmarczyk sa jazzu začal venovať už v detstve, popri štúdiu klasického klavíra a už ako 17-ročný sa stal členom tria KBD, ktorého album Live získal cenu Album roka 2005. Odvtedy zaznamenal mnoho úspechov na medzinárodných jazzových súťažiach a jeho zisk ocenenia Klavirista roka 2009 spôsobil v Poľsku senzáciu. Vtedy 25-ročný Kaczmarczyk zosadil z trónu fenomenálneho Leszka Mozdzera, ktorý v tejto kategórii kraľoval viac ako 10 rokov. V jeho hudbe možno cítiť vyplyvy a odkazy legendárneho Billa Evansa, švéda Esbjörna Svenssona či američana Brada Mehldaua. Na koncerte zaznejú okrem známych skladieb z posledného albumu Complexity in Simplicity exkluzívne aj nové skladby z pripravovaného albumu, ktorý vyjde v prestížnom vydavateľstve ACT Music začiatkom roku 2013.

 

Miriam Bayle band (SK, CZ)

Sobotňajší festivalový večer zavŕši jedna z najlepších jazzových speváčiek pôsobiacich na československej scéne, v Prahe žijúca rodáčka z Liptovského Mikuláša Miriam Bayle. Domácemu publiku sa po troch rokoch opäť predstaví spolu so svojou kapelou Miriam Bayle Band zloženou z popredných hráčov (Matej Benko – klavír, Radek Zapadlo – tenor saxofón, Rastislav Uhrík – kontrabas, Roman Vícha – bicie). Jej repertoár sa skladá z klasických jazzových štandardov - balád, latin jazzu a swingu. Miriam suverénne zvláda ako jemnejší, tak dravejší prejav, i celkom nežné polohy svojho hlasu. Jej doménou je len zriedka slýchaný talent pre scatové improvizácie, ktorými obohacuje väčšinu svojich piesní. Hlas Miriam Bayle je v scatových polohách skutočným fenoménom. Bayle dozrela na interpretku profesionálnej kvality. Má dar drsného, tmavého hlasu a používa ho s maximálnym precítením, nekompromisne swingujúcim štýlom. Vystúpenie tejto liptáčky bude nepochybne predovšetkým pre domáce publikum vyvrcholením druhého festivalového dňa. Absolútnu bodku za sobotou však dá až tradičná jam session, ktorá v tak silnej zostave hudobníkov sľubuje nezabudnuteľný zážitok!

 

Začiatok programu o 18:30. Predpredaj vstupeniek v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Tento projekt je podporený z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

Viac informácií nájdete na www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest.

-rob-

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...