Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – prvý večer

Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – prvý večer
jazz.sk

Úvodný piatkový večer 20.7.2012 s podtitulom „Euroregióny spoločne 2012“ sa na pódiu predstavia tri kapely so známymi aj menej známymi hudobníkmi zo Slovenska, Čiech, Poľska a USA. Špecialitou je, že si návštevníci budú môcť tento prvý festivalový večer vychutnať úplne zadarmo! Vstupenky na ostatné dva večery si budú môcť zakúpiť priamo na mieste.

Jazz & More (SK)

Ôsmy ročník jediného jazzového festivalu na Liptove sa začne jazz-rockovo – úvodné tóny budú patriť, ako už býva každoročne zvykom, mladej kapele. Prešovská formácia Jazz & More sa predstaví v nasledovnom zložení: Samuel Marinčák - elektrická gitara, Daniel Špiner - el. piano, Pavol Hvišč – basová gitara, Pavol Šarišský - bicie. Ich repertoár tvoria predovšetkým vlastné skladby, ktorých autorom je gitarista Samo, nechýbajú však ani jazzové štandardy či známe rockové skladby v rôznych aranžmánoch. Skupina má za sebou mnoho klubových vystúpení, vidieť ste ich mohli aj na „bratislavských džezákoch“ či festivale Jazz Prešov. V roku 2009 dostali ocenenie za kolektívny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu a toto leto sa po prvý krát predstavia jazzovému publiku na Liptove.

Samuel Marinčák s AMC Triom a Ulfom Wakeniusom

http://www.youtube.com/watch?v=MgxafYidYNU

Formace Jazz Q & Marcin Zupanski (CZ, PL)

Určite poznáte českých jazzových klasikov Jazz Q z Českého Těšína, ktorú v šesťdesiatych okoch založil skvelý saxofonista Franz Schulhauser. Kapela Jazz Q zamerala svuju činnosť na moderný jazz a zakrátko sa zaradila k popredným súborom tohoto žánru v Československu. Potvrdzuje to aj účasť na mnohých jazzových festivaloch ako napríklad v španielskom San Sebastiane, vo Wroclawi a Warszawe v Poľsku, alebo na MJF Praha a MJF Přerov, kde kapela obdržala ocenenie "Európska extra trieda". Formace Jazz Q sa predstaví v nasledovnej zostave: Michal Niemirski - alt sax, Jiší Hendrych - el.piano, Štěpán Gazik – gitara, Janusz  Lasota - basová gitara, Petr Litwora – bicie. Špeciálnym hosťom bude víťaz súťaže mladý jazzový talent v Poľsku – tenorsaxofonista Marcin Zupanski. Máme nesmiernu radosť, že si návštevníci festivalu budú môcť užiť koncert týchto rokmi vyzretých těšínskych jazzmanov.

Formace Jazz Q v klube Parník v Ostrave

http://www.youtube.com/watch?v=d1ksw7auy9Y

Borys Janczarski Trio feat. Stephen McCraven (PL, USA)

Posledné vystúpenie úvodného festivalového večera a jeho vyvrcholenie bude patriť triu saxofonistu Borysa Janczarskeho spolu s basgitaristom Michalom Jarosom a fenomenálnym perkusionistom Stephenom McCravenom. Borys, ktorý sa pred štyrmi rokmi predstavil slovenskému publiku spolu s AMC Triom na prvom ročníku Openjazzfestu, patrí k mladšej generácii poľskej jazzovej scény. 6 rokov študoval a pôsobil v Paríži, kde pravidelne koncertoval a hrával v jazzových kluboch. V súčasnosti pôsobí hlavne v Poľsku, kde sa zaradil medzi poľskú jazzovú špičku. Spolupracuje s takými velikánmi ako sú Kazimierz Jonkisz či Piotr Wojtaśik. V jeho hre možno nájsť posolstvo svetových jazzových saxofonistov Johna Coltranea, Waynea Shortera, ktoré sa mieša s odkazom poľskej jazzovej školy. Neopakovateľný zážitok však určite prinesú aj perkusie charizmatického Stephena McCravena, ktorý hrá na bicie už od svojich 8 rokov a v 10 začal študovať hudbu. Od 14 začal hrať jazz a neskôr študoval na Berklee College of Music a University of Massachusetts. V neuveriteľne skorom veku dvadsať rokov sa stal bubeníkom legendárneho saxofonistu Archieho Sheppa. Odvtedy pôsobil v mnohých kapelách a projektoch, od komorného tria až po veľké big bandy a spolupracoval na viac ako 7 albumoch. Nezabudnuteľné sú predovšetkým jeho „body percussion“ sóla, ktorými zaiste obohatí aj jam session, ktorá sa rozpúta po poslednom koncerte!

„Body percussion“ Stephena McCravena

http://www.youtube.com/watch?v=LxUKJKX7FCY

Koncerty sa začínajú vždy o 18:30. Predpredaj vstupeniek v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Tento projekt je podporený z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

Viac informácií nájdete na www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest.

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...