Mikulášsky Jazzový Festival bude inšpirovať, nielen workshopovať

Mikulášsky Jazzový Festival bude inšpirovať, nielen workshopovať
Peter Baláž

Vyhľadávanie a podpora talentov je neoddeliteľnou súčasťou práce dramaturgov všetkých hudobných festivalov, a preto sú mladé kapely každoročne zastúpené aj v programe MJF. Pekným príkladom sú víťazi súťaže Jazz START UP (organizovanej portálom Jazz.sk) majú automaticky miestenku na hlavnom pódiu. Súčasťou programu MJF sú aj workshopy, ktoré tento rok menia svoju podobu.

Workshopy sa po prvýkrát konali počas letného MJF 2017. Úplne prvý viedol saxofonista Nikolaj Nikitin na tému Jazzová improvizácia. Jeho účastníci dostali zaslúženú odmenu - príležitosť vystúpiť v rámci hlavného večerného programu. Na druhý deň zakladatelia Real Music House Róbert Pospiš a Martin Sillay priblížili Aspekty nahrávania v nahrávacom štúdiu. V nasledujúcich ročníkoch svoje skúsenosti odovzdávali bubeník Dávid Hodek, neúnavní organizátori bratislavských jam sessions Juraj Kalász s Gabom Jonášom, talentovaný klavirista Zsolt Farkas či saxofonista Radovan Tariška.

„Tento rok sa návštevníci môžu tešiť na vylepšenú verziu workshopov - tvorivé semináre Inšpiruj sa. Budú viac moderované, zábavné a predovšetkým inšpirujúce” hovorí riaditeľ festivalu Ján Novotný. O svoje poznatky a skúsenosti sa podelia dve výrazné osobnosti - len dvadsaťročný slovenský saxofonista vnímaný ako vychádzajúca hviezda Nikola Bankov a fenomenálny poľský kontrabasista Wojtek Mazolewski, ktorý už druhú dekádu vnáša čerstvý vietor na európsku jazzovú scénu. „Hľadali sme spôsob, ako vylepšiť koncept tradičných workshopov. Chceli sme ich posunúť ďalej a urobiť tento formát viac atraktívny pre širšie publikum. Wojtek a Nikola sú veľmi komunikatívni ľudia, sú teda ideálni na prvé dve vydania tejto vylepšenej verzie,” dodáva Ján Novotný.

 

Inšpiruj sa Nikolom Bankovom

Nikola, pôvodom z Humenného, aktuálne žije v dánskom meste Aarhus, kde študuje prestížnu Det Jyske Musikkonservatorium. Na svoj vek toho stihol pomerne dosť - štúdium na Berklee College of Music, Conservatorium van Amsterdam, nahrávanie s americkým tenor saxofonistom Seamusom Blakeom, vydanie albumu v nórskom vydavateľstve AMP Music & Records. Slovami chvály nešetrili v magazíne Stereogum, kde jeho album Bright Future prirovnali k tvorbe Donnyho McCaslina.

Ako sa k niečomu takému dopracovať? Príďte sa inšpirovať. Na sobotňajšom seminári sa Nikola podelí o svoje osobné skúsenosti zo štúdia na zahraničných hudobných školách, z nahrávania albumu so svetoznámym hosťom, povie nám viac o propagácii kapely v zahraničí a tiež o tom, ako viesť kapelu na profesionálnej úrovni.

 

Inšpiruj sa Wojtekom Mazolewskim

Wojtek je kontrabasista, basgitarista a neúnavný propagátor jazzu, ktorý ho dostal medzi široké masy tak ako málokto. Okrem svojho kvinteta vedie aj ďalšie zaujímavé projekty ako napríklad avantgardný Pink Freud, jazz-hopový Bassisters Orchestra, ale aj rockovo-bluesovú spoluprácu s Johnom Porterom.

Prečo je jazz v Poľsku taký populárny? Na nedeľnom seminári sa Wojtek podelí o cenné marketingové skúsenosti, ktoré sú v dnešnej dobe rovnako dôležité ako samotná muzikalita a súhra kapely. Povie nám viac o tom, ako sa žije hudobníkom v Poľsku a koľko jazzových klubov majú naši severní susedia. Príďte sa inšpirovať.

 

Semináre sú určené nielen začínajúcim a pokročilým hudobníkom, ale aj širokej neodbornej verejnosti, ktorú zaujíma ako to celé funguje.

Konajú sa v sobotu 1. augusta a v nedeľu 2. augusta so začiatkom o 16:00 v priestoroch mikulášskeho Liptovaru.

Vstupné je dobrovoľné. Kapacita je obmedzená, rezervácie prebiehajú prostredníctvom FB udalostí, alebo emailom na info@mjf.sk. Držitelia festivalových permanentiek a jednodňových lístkov budú uprednostnení.

Vstupenky na festival je možné kúpiť v sieti PREDPREDAJ.sk.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Tlačová správa

Galéria

Mikulášsky Jazzový Festival bude inšpirovať, nielen workshopovať
Mikulášsky Jazzový Festival bude inšpirovať, nielen workshopovať

 

 

Ďalšie články

Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Erik Rothenstein: Mexické publikum striehlo na každú našu notu
Stretol som sa so saxofonistom, skladateľom, aranžérom a pedagógom Erikom Rothensteinom. Rozprávali...
Mikulášsky jazzový festival 2018: Aj po štrnástykrát s drajvom a veselo
V dňoch 27. 7. – 29. 7. 2018, teda v posledný júlový víkend, sa konal už 14. ročník...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...