Miroslav Vitouš zahrá na Pražskom hrade

Miroslav Vitouš zahrá na Pražskom hrade
jazz.sk

Jeden z najznámejších českých hudobníkov, kontrabasista a skladateľ Miroslav Vitouš, vystúpi po siedmich rokoch opäť v Prahe. Vo februári ho čaká vystúpenie na Pražskom hrade, ktoré bude zároveň posledným veľkým koncertom z cyklu Jazz na Hrade, organizovaného pod záštitou prezidenta Klausa.
 

Niekdajší exulant a zakladajúci člen kapely Weather Report sa 18. februára predstaví v Španielskom sále Pražského hradu ako posledná veľká hviezda festivalu Jazz na Hrade. Vitouš zahrá s hviezdnym saxofonistom Jan Garbarekom a bubeníkom Trilok Gurtuom. Na programe by mali byť skladby z albumu Star, ktoré Vitouš s Garbarekom kedysi natočili, a tiež z ich druhého spoločného projektu The Music of My People, v ktorom ale ako bubeník účinkoval Peter Erskine. Práve ten mal byť aj pôvodnom hosťom koncertu na Pražskom hrade.
O basistovi, ktorý je povestný svojimi vysokými nárokmi na honorár, nebolo v Česku v posledných rokoch príliš počuť. Naposledy hral v Prahe v júni 2006, zhodou okolností tiež na Pražskom hrade, vtedy ale v duu s gitaristom Johnom Abercrombiem.

 

Počas tohto roka Vitouš dokončoval nový album Music of Weather Report, ktorým chce zdokumentovať odkaz svojej najslávnejšej zostavy a ďalej s jej témami pracovať v podobnom duchu, ako to Weather Report robieval pred Vitoušovým odchodom: teda tak, aby sa čo najviac rozvíjala vzájomná interakcia medzi nástrojmi a napríklad rytmická sekcia nebola iba sprievodnou zložkou.
Podobne to basista robil už na svojej tri roky starej nahrávke Remembering Weather Report, kde ho doprevádzali klarinetista Michel Portal, bubeník Gerald Cleaver, trubkár Franco Ambrosetti a tenorsaxofonista Gary Campbell. Album mimochodom bodovalo aj vo vtedajšej výročnej ankete Českej jazzovej spoločnosti. Hoci album v niektorých miestach pôsobil skoro freejazzovo, s neviazanou hrou nemal zas toľko spoločného. Napríklad väčšinu motívov a tém hrali muzikanti priamo z nôt. Výrazná je na doske aj Vitoušova preslávená hra sláčikom.
Predtým v rokoch 2003 a 2007 vydal Vitouš album Universal Syncopations, pričom na tom prvom účinkoval práve hosť nadchádzajúceho februárového koncertu Jan Garbarek. Svoju stopu ale nahral u seba v štúdiu a Vitouš ju iba poslal emailom.

Vitouš posledné tri dekády vydáva výhradne u mníchovského vydavateľstva ECM, kde už v sedemdesiatych rokoch viedol zostavy s Johnom Surmanom a Jonom Christensenom. Pre ECM natáčal tiež ako člen tria Chicka Coreu s Roy Haynesom.
Miroslav Vitouš hral v minulosti s množstvom zásadných amerických jazzových muzikantov, od Stana Getz a Herbieho Manna až po Chick Coreu alebo Milesa Davisa, v ktorého kapele týždeň zaskakoval za Rona Cartera. V roku 1970 potom spoločne s Waynom Shorterom a rakúskym rodákom Joe Zawinulom založili kapelu Weather Report.
Predtým sa však so Zawinulom stretli na Medzinárodnej súťaži Friedricha Guldu vo Viedni, ktorú Vitouš vyhral. Porotcom bol vtedy práve Zawinul a hlavnou cenou štipendium na Berklee. Vitouš neskôr do Ameriky vyrazil na pozvanie Cannonball Adderleyho.
Už v roku 1968 natočil s Chick Coreom a Royom Haynes prelomovú nahrávku Now He Sings, Now He Sobs a o rok neskôr potom svoje prvé autorské album Infinite Search, na ktorom účinkovali John McLaughlin či Herbie Hancock.

 

Až s Weather Report ale Vitouš naozaj prerazil. Z kapely sa razom stala senzácia, preslávená okrem iného neobyčajnou mierou improvizácie a v neposlednom rade aj spôsobom, akým zrovnoprávnila rytmickú sekciu (teda vrátane Vitoušovho kontrabasu) s ostatnými nástrojmi.
V tom čase už ale Vitouš patril do rovnakej ligy ako Ron Carter alebo Charlie Haden a od sedemdesiatych rokov začal natáčať svoje vlastné dosky, čoskoro už výhradne pre ECM. V osemdesiatych rokoch učil na New England Conservatory v Bostone a tri roky viedol tamojšiu jazzovú katedru.
Hral napríklad so Stanleyom Clarkom, natočil niekoľko albumov s Chick Coreom či s Terje Rypdalem. V deväťdesiatych rokoch, keď nahral okrem iného album Star s Garbarekem, sa nakoniec presunul späť do Európy. Dnes žije v Taliansku, kde si blízkosti Turína tiež postavil vlastné nahrávacie štúdio. Vlani v ňom napríklad nakrúcala zostava českého klaviristu Marka Novotného s Davidom Dorůžkom.

Foto: K l a u s    M u e m p f e r
 

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...