Multižánrový TatraMusicFest hostil aj jazzmenov

Multižánrový TatraMusicFest hostil aj jazzmenov
jazz.sk

Tento víkend sa konal v Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách nultý ročník multižánrového hudobného festivalu TatraMusicFest. Organizátori v rodinnom prostredí penziónu Vesna pripravili podujatie, kde vystúpilo deväť hudobných skupín rôznych žánrov, počnúc rockom cez underground, world music, folk, blues až po jazz.

Poslednú časť celodenného hudobného maratónu otvoril bluesman, legenda českej blues scény Vladimír Mišík v doprovode dvoch hudobníkov. Po ňom už patrilo pódium jazzovým fúziam. V experimentálnom projekte Voice & Guitar vystúpila Lucia Lužinská s Borisom Čellárom, ktorý okrem gitary beatboxoval a loopoval a spolu tak predviedli svojskú kombináciu jazzových harmónií s groove či latin beatmi.

Po nich vystúpila nová zostava Talent Transport, ktorá má za sebou len niekoľko koncertov. ide však o spojenie hudobníkov, ktorí sú súčasťou niekoľkých úspešných projektov. Rytmika Mariána Slávku a Filipa Hittricha dýcha v rovnakom pulze pod klavírom a spevom Vladislava Šarišského. Spojenie posadených groovov a klavírnych postupov z klasickej hudby vytvára jedinečnú farbu, charakteristickú práve pre Talent Transport.

Na záver pred polnocou vystúpil taliansky gitarista Ruggero Robin s rytmikou, na basgitaru Nicola Sorato a Eric Cisbani na bicie. Nečakanú absenciu klaviristu v pripravenom programe zvládol Ruggero bez problémov a svoje kompozície zahral aj bez podpory ďalšieho harmonického nástroja.
Napriek nepriazni počasia sa prvý pokus usporiadať open air hudobný festival pod Tatrami ukázal ako výborný nápad, o čom svedčila návštevnosť a výborná atmosféra. Držíme palce pri organizácii ďalšieho ročníku.

 

Redakcia Jazz.sk

Foto: Matej Staško

Esprit 2023

Galéria

tatry_5.jpg
tatry.jpg
tatry_2.jpg
tatry_3.jpg
tatry_4.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...