Na chate trebárs aj s Hviezdoslavom

Na chate trebárs aj s Hviezdoslavom
Peter Motyčka

Hoci by názov na prvý pohľad naznačoval blížiace sa letné prázdniny s možnosťou rekreačných pobytov, opak je pravdou. Na tomto mieste vás (snáď) poteší len ďalší z normálnych textov o nie celkom normálnom časopise a jeho jazzovom obsahu. Májové vydanie Hudobného života je totiž stále aktuálne a oplatí sa po ňom siahnuť nielen milovníkom klasickej hudby.

 

Názov nezavádza, len si ho netreba mýliť s chatou, keďže pravidelná časopisecká rubrika „Online – Na chate“ ponúka virtuálny rozhovor niektorého z redaktorov s umeleckou osobnosťou. V aktuálnom vydaní dostal priestor klavirista a skladateľ František Báleš, ktorý v uplynulom roku zhudobnil 10 sonetov Pavla Országha Hviezdoslavova a spolu so svojím ansámblom ich vydal na debutovom albume „Sonety“. Ocenenie Radio_Head Award za Najlepší jazzový album roka 2021 svedčí o tom, že spomínaný projekt na domácej scéne skutočne zarezonoval.

 

 

Poézia na úrovni Hviezdoslava nemôže byť zhudobnená bežným 'pesničkovým' spôsobom,“ konštatuje okrem iného líder a jeho dialóg s redaktorkou a speváčkou Janou Dekánkovou sa dotýka množstva tém: od hudobných začiatkov s akordeónom cez objavovanie slovenskej poézie, po spôsoby jej zhudobňovania a vyrovnávania sa s jej špecifickým rytmom. A keďže sa v danej zbierke Hviezdoslavových sonetov nachádzajú aj ďalšie, Báleš plánuje ich zhudobnenie. Snáď sa raz dočkáme vo vydavateľstve Hudobného Fondu albumu „Hviezdoslav Sonety II.“.

 

 

Medzi sedem recenzií CD albumov sa dostali aj tri jazzové tituly a autormi všetkých troch sú prekvapivo hudobníci. Veľmi rád sledujem hodnotenia muzikantov na albumy svojich kolegov. Kontrabasista Juraj Kalász ponúka ako vždy veľmi čítavé a analyticky podnetné zhodnotenie debutu „Connectivity“ Tria Alana a Štefana Bartušovcov. Saxofonista Dávid Oláh sa pozrel na album „Dream Chaser“, ktorý slovenský saxofonista Nikola Bankov nahral s dánskymi kolegami a nesmierne prínosné je zhodnotenie všetkých apektov (od hudby, cez obálku, po samotný koncept) albumu „The World is Waiting For The Sunrise“, ktorým Fats Jazz Band oslávili desať rokov svojho pôsobenia. Autor recenzie, slovenský klavirista a skladateľ Viktor Zappner, dlhodobo pôsobiaci v Tasmánii, netajil nadšenie a album označil za revolučnú udalosť.

 

 

Verím, že po prečítaní textu rovnako dostanete chuť na dúšok dobrej hudby. A pritom môžete siahnuť po Hudobnom živote v jeho printovej či virtuálnej podobe.

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Na chate trebárs aj s Hviezdoslavom
Na chate trebárs aj s Hviezdoslavom

 

 

Ďalšie články

Hudobný život: aprílová Hudobná dielňa prináša akustický funk Stana Palúcha
Ďalšiu hudobnú dielňu v časopise Hudobný život pripravil výnimočný hudobník, huslista a...
Od Hot Serenaders cez saxofónové ústrojenstvo po kaukazský jazz
Klasické printové noviny, časopisy a knihy majú aj v súčasnej digitálnej dobe svojich priaznivcov....
Dá sa o jazze (u nás) čítať?
Už sme si zvykli, že jazz (ale rovnako aj blues, world music, autentický folklór...) v médiách...
Hudobné dielne v časopise Hudobný život pokračujú
Najstarší slovenský mesačník o hudbe Hudobný život už takme dva roky prináša čitateľom rubriku...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...