Na jarných Jazzákoch uvidíme Millera aj Level 42

Na jarných Jazzákoch uvidíme Millera aj Level 42
jazz.sk

Jarné Bratislavské jazzové dni privítajú basgitaristu Marcusa Millera a skupinu Level 42. Oba projekty už na Jazzových dňoch vystúpili, Miller dokonca viackrát, v roku 2003 pod svojim menom a v roku 2008 s projektom S.M.V. - Stanley Clarke, Marcus Miller a Victor Wooten.

Marcus sa ukáže v zostave: Marcus Miller - bass, bass klarinet, Maurice Brown - trúbka, Alex Han - sax, Kris Bowers - klávesy, Adam Agati - gitara, Louis Cato - bicie

Level 42 zahrali na jesenných BJD 2004 v zostave  Mark King - basgitara a spev, Gary Husband - bicie, Nathan King - gitara, Lyndon Connah - klávesy, Sean Freeman - saxofón. Tento rok to bude s najväčšou pravdepodobnosťou Mark King - basgitara a spev, Mike Lindup - klávesy a vokály, Nathan King - gitara a vokály, Pete Ray Biggin - bicie a Sean Freeman - saxofón.

Z jarnej 'pobočky' Jazzoých dní sa takýmto hviezdnym obsadením stáva plnohodnotný súrodenec jesenných BJD.
 

Američan Marcus Miller (1959) je jeden z najväčších žijúcich basgitaristov, ale slávu si získal aj ako producent, skladateľ a aranžér. Okrem basgitary hrá na basklarinete a saxofóne. Bol jeden z najväčších obľúbencov Milesa Davisa (albumy The Man With The Horn - 1981,  We Want Miles - 1982, Star People - 1983, Amandla - 1989), kompletne mu pripravil legendárny album Tutu (1986). 

Spolu s Davisom zložil hudbu k filmu Music From Siesta (1987). Miles Davis o tom vo svojej autobiografii napísal: "V štúdiu sme skvelý tím. Marcus je odviazaný a zažraný do muziky, že niekedy dokonca aj chodí v tempe, skrátka, nech robí čokoľvek, vždy drží rytmus. Takže teraz už mi tak nevadí, keď budem tráviť veľa času v štúdiu, pretože viem, že tam budem s ľuďmi, ktorí sa dokážu o všetko postarať."

Marcus Miller ako hudobník a producent spolupracoval s Alom Jarreauom, Davidom Sanbornom, Georgeom Bensonom, Brecker Brothers a desiatkami ďalších jazzových, soulových a popových hviezd. Miller je nadžánrový - v jeho tvorbe počujeme funky, rhythm and blues a samozrejme aj jazz, jeho hudba je pulzujúca a životaschopná. Vďaka tejto energii sú jeho vlastné projekty populárne aj medzi poslucháčmi, ktorí nie sú jazzovo orientovaní. V tomto je Miller v istom zmysle nasledovníkom Stanleyho Clarkea.

Vydal sedem sólových albumov. V roku 2001 dostal cenu Grammy za najlepší súšasný jazzový album (M2). Zostava, s ktorou vystúpi na BJD, nahrala aktuálny koncertný album The Ozell Tapes - The Oficial Bootleg (2002).
 

LEVEL 42 - Legendárna britská jazzfunková skupina vznikla v roku 1980. Spočiatku sa zameriavala na fusion, ovplyvnené hudbou Stanleyho Clarkea. Líder, basgitarista Mark King však začal spievať a skupina začala mať komerčné ambície, čo sa však nikdy nevylučovalo s progresívnosťou a originalitou. 

Prepracovala sa k vlastným originálnym hitom, ktoré zaznamenávali významné úspechy v britských rebríčkoch. Pritom si však zachovávala inštrumentalistickú suverenitu až virtuozitu. V roku 1994, po vydaní albumu Forever Now Level 42 prestal existovať až do roku 2002. Svojim come backom skupina dokázala, že je stále skvelou koncertnou atrakciou a jej skladby nezostarli.

Mark King prispel k vývoju basgitary bravúrne zvládnutou slapovou technikou. Ako spevák má zaujímavo zastrený, muzikantský hlas. Pre Level 42 sú charakteristické strojovo presná funková rytmika, ktorá sa zvláštne a vzrušujúco snúbia so zaujímavo vystavanými, členitými melódiami.

Mark King & kolektív vždy mali snahu originálne inovovať svoj sound, v rokoch 1990/91 s nimi napríklad spolupracoval aj gitarový novátor jazzrocku a progresívneho rocku Allan Holdsworth.

 

Jazz.sk

 

 

Esprit 2023

Galéria

level_42_promo_2.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...