Na Monkovom inštitúte súťažili bubeníci

Na Monkovom inštitúte súťažili bubeníci

 

Jazzový inštitút Theloniousa Monka (The Thelonious Monk Institute of Jazz) bol založený v roku 1986 a dnes má tri pobočky: v New Orleans, Washingtone a v Los Angeles. Túto neziskovú hudobnú a na vzdelávanie orientovanú organizáciu spoločne založili členovia rodiny amerického jazzového hudobníka Theloniousa Monka, speváčka Maria Fisherová a Thomas R. Carter, ktorý je súčasným prezidentom organizácie.

Od roku 1987 inštitút usporadúva Medzinárodnú jazzovú súťaž Theloniousa Monka (Thelonious Monk International Jazz Competition), na ktorej sú každoročne rozdané ceny a štipendiá v hodnote dohromady viac ako 60 000$ (približne 46 500€). Medzi porotcami, ktorí hodnotia výkony mladých hudobníkov už boli mená ako Branford Marsalis, Pat Metheny, Herbie Hancock, Clark Terry, Dave Brubeck, Marian McPartland, Quincy Jones, a Diana Krall. Vzhľadom na to, že tento rok bol orientovaný na bicie nástroje, medzi porotcami bol panel šiestich bubeníkov: Carl Allen, Brian Blade, Terri Lyne Carrington, Jimmy Cobb, Peter Erskine a Ben Riley.

25. ročník súťaže trval dva dni. Prvý deň bolo v semifinále dvanásť bubeníkov vo veku do tridsať rokov. Do druhého dňa a zároveň do finále postúpili traja z nich. Prvé miesto získal 24-ročný Jamison Ross. Ako odmenu dostane štipendium v hodnote 25 000$ (približne 19 500€) a zmluvu na nahrávane s Concord Music Group. Druhé miesto získal Justin Brown, 28-ročný bubeník a člen kapiel Ambrose Akinmusire Quintet a The Gerald Clayton Trio. 26-ročný Colin Stranahan sa umiestnil na treťom mieste.

Finále súťaže bolo zároveň spoločenskou udalosťou a koncertom. Slávnostný večer sa niesol témou „Ženy, hudba a diplomacia“ a Monkov inštitút udelil cenu zakladateľky Marie Fisherovej (Maria Fisher Founder’s Award) za rok 2012 bývalej štátnej tajomníčke Spojených štátov, Madeleine Albrightovej, ktorá si v ten večer sama zahrala na bicích. Ako hostia prišli vystúpiť účastníci súťaže z minulých rokov a ďalší hudobníci. Medzi hviezdami večera boli napríklad Wayne Shorter, Lee Ritneour, Herbie Hancock, James Carter, Gretchen Parlato, Mark O’Connor, Patti Austin a mnohí ďalší. Na záver večera zaspievala Aretha Franklin skladbu „My Funny Valentine“ a samozrejme nechýbal ani hit „Respect.“

 

Foto: npr.org; jazz25.org

-nat-

Esprit 2023

Galéria

jamison-f132537001abd9c5cdfc34ee74e435f31a1b19be-620x465.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...