Konečne prvá úplná biografia Sonnyho Rollinsa

Konečne prvá úplná biografia Sonnyho Rollinsa
Dávid Oláh

Dlho očakávaná biografia o stále žijúcom velikánovi jazzu, saxofonistovi Sonnym Rollinsovi, je na svete. Vyšla 6. decembra 2022 a jej autorom je americký profesor, publicista a barytónsaxofonista Aidan Levy. Na spracovaní tejto monografie pracoval 7 rokov a výsledkom je viac ako 700 strán pútavého obsahu.

 

Sonny Rollins (ročník 1930!) bol dlho považovaný za záhadného. „Saxofónový kolos“ je všeobecne uznávaný ako jeden z najväčších jazzových improvizátorov všetkých čias, získal Grammy, rakúsky Čestný kríž, švédsku cenu Polar Music Prize či Národnú medailu za umenie. Most od bebopu k avantgarde je trvalým odkazom na zlatý vek jazzu, zobrazený na ikonickom portréte „Great Day in Harlem“. Jeho sedemdesiatročná kariéra je dobre zdokumentovaná, ale zákulisný život muža, ktorý bol kedysi nazývaný „jediným jazzovým samotárom“, zostal do značnej miery nevypovedaný. Až doteraz.
 
Na základe viac ako 200 rozhovorov so samotným Rollinsom, členmi jeho rodiny, priateľmi a spolupracovníkmi, ako aj rozsiahlym osobným archívom Rollinsa, je "Saxophone Colossus" komplexným portrétom tohto legendárneho saxofonistu a skladateľa, aktivistu za občianske práva a environmentalistu. Bol dieťaťom harlemskej renesancie, predčasný talent ho priviedol na pódium a do nahrávacieho štúdia s Budom Powellom, Theloniousom Monkom, Charliem Parkerom, Milesom Davisom alebo Dizzym Gillespiem, hral po boku Billie Holiday. Je ikonou sám osebe, nahral "Tenor Madness" s Johnom Coltranom, triový "Way Out West", prvý album s tematikou občianskych práv éry hardbopu "Freedom Suite", koncertný "A Night at the Village Vanguard" a samozrejme klasický kultový "Saxophone Colossus" z roku 1957.
 
 
Jeho raketový vzostup k sláve však nebol bez problémov. Odsedel si dva tresty na ostrove Rikers a vyhral boj so závislosťou od heroínu. V roku 1959 si Rollins vzal dvojročné voľno od nahrávania a vystupovania, pričom cvičil až 16 hodín denne pod williamsburgským mostom (výsledkom bol prelomový album "The Bridge"). V roku 1968 opäť odišiel študovať do ášramu v Indii. K vystupovaniu sa vrátil začiatkom 70. rokov a koncertoval až do odchodu do dôchodku v roku 2012.
 
Príbeh Sonnyho Rollinsa – inovatívny, nepredvídateľný, väčší ako život – je príbehom samotného jazzu a Sonnyho vlastný príbeh je rovnako nadčasový a aktuálny ako umelecká forma, ktorú predstavuje. Jazzová orálna história prerozprávaná vlastnými slovami hudobníkov, sčasti kronika o hľadaní sociálnej spravodlivosti a duchovného osvietenia jedného muža - toto je definitívna biografia jedného z najtrvalejších a najvplyvnejších umelcov jazzovej a americkej histórie!
 
 
 
 
 
Autor: Dávid Oláh
Zdroj: amazon.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Sonny Rollins: Svojimi vlastnými slovami - "Nenávidím hudbu, premrhal som svoj život"
31. júla 2014 vyšiel v týždenníku New Yorker článok s titulom Sonny Rollins: Svojimi vlastnými...
Zomrel legendárny gitarista Jim Hall
Legendárny gitarista Jim Hall zomrel dnes ráno počas spánku. Jim Hall, známy vďaka jeho dokonalej,...
Na svete je nová učebnica Ondřeja Štveráčka. Návod na modernú jazzovú improvizáciu je dostupný aj na Slovensku
Fenomenálny český saxofonista a skladateľ Ondřej Štveráček iba pred pár dňami zverejnil svoj nový...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...