Na ZUŠ-kách môžu študovať aj dospelí

Na ZUŠ-kách môžu študovať aj dospelí
jazz.sk

Ste amatérsky hudobník a chcete sa ďalej vzdelávať? Alebo sa chcete na nejaký hudobný nástroj naučiť hrať? Súkromné hodiny sa vám zdajú príliš drahé? Nezúfajte, riešenie existuje. Hoci názov ZÁKLADNÁ umelecká škola môže byť mätúci, práve na týchto školách môžu študovať aj dospelí bez obmedzenia veku. A termíny prijímacích pohovorov na školský rok 2012/2013 sú práve teraz - v máji a júni.

 

Štátne Základné umelecké školy sa nachádzajú na Slovensku skoro "na každom rohu". Stačí sa len dobre poobzerať po okolí, prípadne zavolať na miestny/obecný úrad. Internet vám bude tiež dobrým pomocníkom, zoznam ZUŠ-iek nájdete napríklad aj na Zoznam.sk. Veľa škôl má vlastnú webovú stránku, kde sa nachádzajú informácie o pedagogickom zbore, dosiahnutých výsledkoch, verejných koncertoch, ale aj zoznam študijných odborov a podmienky prijatia. Talentové prijímacie skúšky pre dospelých bývajú povinné, alebo sa od nich upúšťa, záleží na rozhodnutí jednotlivého vedenia školy. Pri hudobnom odbore sú zamerané na zistenie miery intonačných a rytmických schopností uchádzača. Tlačivá prihlášok a termíny skúšok majú školy na svojich stránkach, pričom práve koniec mája a jún sú mesiace, kedy sa rozhoduje, či môžete v septembri (teda po letných prázdninách) nastúpiť.

 

Hudobný odbor väčšinou zahŕńa: oddelenie klávesových nástrojov (Hra na klavíri, Hra na keyboarde), Oddelenie strunových nástrojov (Hra na husliach, Hra na viole, Hra na gitare), Oddelenie dychových a bicích nástrojov (Hra na zobcovej flaute, Hra na priečnej flaute, Hra na klarinete, Hra na saxofóne, Hra na trúbke, Hra na lesnom rohu, Hra na pozaune, Hra na bicích nástrojoch), Oddelenie spevu (klasický spev, ľudový spev, muzikálový spev) a Oddelenie hudobnej náuky. Ak sa chcete zamerať na jazz, je dobré sa informovať, či ZUŠ disponuje pedagógom, ktorý by vám vedel pomôcť práve v tejto oblasti. 

 

Poplatky za štúdium dospelého na štátnych ZUŠ-kách určuje zriaďovateľ - teda mesto/obec a momentálne sa pohybujú nasledovne: ak ste dospelý s príjmom a budete študovať individuálne, zaplatíte si cca 17 - 21 Eur/mesačne, pri skupinovom štúdiu od cca 9 do 15 Eur/mesačne. Ak ste dospelý bez príjmu, poplatky budú nižšie. Vyučovacia hodina trvá spravidla trištvrte hodinu a koná sa jeden krát týždenne. Termín si dohodnete priamo so svojim učiteľom, pričom časy "po práci", teda od cca 17:00 nie sú nereálne. 

 

Samostatnou kapitolou sú súkromné ZUŠ-ky a hudobné školy, na nich sú však poplatky za štúdium vyššie. To však spravidla býva vyvážené kvalitnejšími podmienkami na štúdium - modernými osnovami, lepšími hudobnými nástrojmi, či študijnými materiálmi. 

 

Ak sa zbavíte predsudkov, že ste na vzdelávanie na ZUŠ-kách už príliš starí, môžete obohatiť svoj život o trištvtehodinku týždenne s vašim obľúbeným hudobným nástrojom, rásť v jeho ovládaní, rozširovať si obzory a... zrelaxovať sa po práci. Potom sa na vás budeme tešiť na nejakej otvorenej Jam Session :)

 

Jarmila Žuffová

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...