Nikitin a Krajňák si vyskúšajú svoj hudobný dialóg v Rusku

Nikitin a Krajňák si vyskúšajú svoj hudobný dialóg v Rusku
jazz.sk

V roku 2011 si prinieslo duo Nikitin - Šrámek z pracovného výletu z ruského mesta Murmansk nahrávku Live in Murmansk. Duo spolupráca dobre zafungovala, tentokrát sa však  saxofonista Nikolaj Nikitin  vydáva do Ruska s novým spoluhráčom. Je ním klavirista Ondrej Krajňák.

 

Hudobná cesta sa uskutoćní vďaka spolupráci s EHMK Košice a Slovenským inštitútom v Moskve. V Rusku zahrá dvojica štyri koncerty, naplánované je aj jam session s miestnymi hudobníkmi v známom moskovskom jazz klube.

 

Spolupráca s Ondrejom Krajňákom v duu je novinkou, zaujímalo nás prečo sa udiala zmena na poste klaviristu oproti poslednej produkcii v Rusku.

 

"Hranie v duu ma fascinuje. Komorné hranie ma niekedy blízko ku klasickej hudbe, učí človeka inak rozmýšľať, aj inak hrať. S Ondrejom hrávam príležitostne duo tiež,  dokonca dlhšie ako s Lubom Šrámekom. Tak isto ako s Gabom Jonášom hrávam v duu a pár krát som mal možnosť si zahrať s Klaudiom Kováčom, či Tomášom Gajlíkom. Akurát duo s Lubom je známejšie vďaka mp3 albumu Live in Murmansk a tomu, že sme odohrali jednu šnúru a začali sme hrať naše autorské veci."
 

Hranie s Ondrom je určite veľmi otvorené a inšpiratívne.  Ktovie, možno prinesiete z Ruska znovu materiál na ďalší album...

"S Ondrejom plánujem rozvíjať spoluprácu vrámci väčšieho projektu, ktorý plánujem na buduci rok.  Teraz si  vyskúšame v duu nové skladby a princípy vzájomnej komunikácie, ktoré sú trošku iné, ako keď hráme štandardy.
S Lubošom  dlhšiu dobu plánujem ďalšiu nahrávku dua, resp. tria, na ktorú si chceme zavolať hosťa. Je to však projekt náročný na prípravu, ale ak vśetko vyjde ako má, hovoríme o konci roku 2014."


Repertoár na najbližšie spomínané koncerty budú tvoriť skladby z albumu Live in Murmansk?

"Hráme skladby aj  z mojich ďalších albumov, ale tiež úplne nové veci. Luboš a Ondrej sú výrazovo rozdielní hráči, aj v prípade rovnakého repertoáru ide v zásade o iný výsledok. Repertoár vždy aktualizujem vzhľadom na odbobie a nové kompozície.
Striedanie klaviristov vzniklo u mňa z praktickych dôvodov. Jednak, že vždy jeden z nich nemôže, a jednak ma to obohacuje a otvára nové možnosti interpretácie a komunikácie vrámci hudby. Veľmi si vážim, že môžem hrávať s takými esami."
 

25.06. koncert v Slovenskom inštitúte v Mosvke
26.06.  jam session v moskovskom klube
28.06. koncert v Šeremetevskom paláci pre verejnosť, vládu a výbor pre kultúru
28.06. večerné podujatie v rámci  recepcie na nádvori v Ermitáži
v Petrohrade

 

-rob-

Esprit 2023

Galéria

Foto-Live-In-Murmansk.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...